Vložil Justitianus, 9. Prosinec 2018 - 12:33

Pane TN, nikdy a nikde jsem netvrdil, že projev vůle sdělený telefonicky je totéž co hlasování per rollam. Není to totéž. Ve středověké latině „rolla“ je svitek, listina, oběžník, tedy v moderním pojetí listina (která může mít i elektronickou podobu a může být opatřena i elektronickým podpisem).

Projev vůle sdělený telefonicky či videopřenosem je nepochybně projevem vůle jednající osoby. Jde zpravidla o projev srozumitelný, jednoznačný a určitý. Postrádá však formální náležitosti, proto není ekvivalentem projevu vůle per rollam..

Otázkou je zda nedostatek formy takového projevu obstojí při posuzování platnosti právního jednání. Ostatní vlastníci jednotek mohou takovýto projev vůle uznat či neuznat za ekvivalent projevu vůle na podepsané listině. Je to na nich – jde pouze o jednoduchou otázku soukromého práva.

Mimochodem, mýlíte se když zdůrazňujete podpis „vlastní rukou“. Podpis může být i elektronický, jestliže jednoznačně určuje osobu, která projev vůle učinila. Viz zákon o elektronickém podpisu a aktuální výkladová literatura k této problematice. Podpis husím brkem na pergamenu, případně vlastní krví, už se v 21. století opravdu nevyžaduje.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.