stoupačka stále topí

Vložil Jakub (bez ověření), 7. Prosinec 2018 - 8:06 ::

Dobrý den, rád bych poprosil o radu ohledně topení v cihlové bytovce. Bydlím v posledním patře a po dlouhých dohadech s SVJ po rekonstrukci jsem nechal propojit smyčku stoupaček topení a nyní jsou po celém baráku horké. Nevadí mi, že z toho profitují lidé podemnou, ale se zvyšujícími cenami za teplo (což přijde), když vidím v zimě otevřená okna a jak topí „za moje peníze“ pánu bohu do oken mě opravdu štve. Je nějaká obrana, kde je pravda? Děkuji.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil jam2 (bez ověření), 26. Leden 2019 - 23:13
    1. Posypte si hlavu popelem, tlučte hlavou o zem a odříkávejte Mea culpa… aspoň hodinu.
    2. Požádejte o účast na jednání výboru SVJ, kam předložíte odborné posudky řešení pro všechny vlastníky korektní a pro pochopení si přizvete oborníky na rozvody topení, aby výbor po akceptování řešení na Jednání shromáždění přednesl řešení o nápravě stavu a – především – o úspoře tepla všem. Bude to stát poníze, ale v tomto případě je možné připravit návrh pro Jednání Shromáždění, aby tato úprava rozvodů topení byla profinancována z dlouhodobé zálohy na opravy všem vlastníkům.

    Ušetříte všichni. 3. Zajistit, aby výbor vzal tuto situaci za svou a na Jednání shromáždění po projednání všemi vlastníky usiloval o schválení změny rozvodů a profinancování SVJ. Ke schválení stačí nadpolovišní většina zúčastněných na Shromáždění. A spolupracovat s výborem na korektním výběru dodavatele, nepodezřívat apriori předsedkyni z nekalých činností. předseda

    Vložil Justitianus, 7. Prosinec 2018 - 11:31

    Pane Jakube, ve Vašem dotazu chybí popis „kolaudačního“ stavu budovy. Proto nemůžete dostat použitelnou odpověď.

    V budově nepochybně je společné (centrální) vytápění. Namísto radiátorů v místnostech se teplo rozvádí pouze pomocí stoupacích potrubí, která nejsou nijak regulována. Pokusím se tipovat: Jde zřejmě o nějakou experimentální stavbu z 50. či 60. let 20. století, po vzoru sovětských bytových domů?

    Takový případ spadá pod výjimku ze zákona o hospodaření energií. Nevznikla povinnost instalovat ani individuální automatická regulační zařízení (termostatické ventily v bytech), ani povinná registrující zařízení (rozdělovače/měřiče topných nákladů na radiátorech). Jde o případ obdobný budovám s tzv. crittalovým vytápěním (neregulovatelné trubky zazděné ve stěnách, nebo ve stropech/podla­hách). Pro tyto budovy existuje výjimka, viz vyhláška č. 194/2007 Sb. § 6 písm. c, poslední věta.

    Zůstává však zachována povinnost osadit regulační zařízení např. v kotelně nebo domovní výměníkové stanici a případně zavést zónovou regulaci. Viz § 6 písm. a, b, d vyhlášky č. 194/2007 Sb.. Tím by se mělo alespoň částečně omezit přetápění.

    Justitianus

    Vložil Jakub3 (bez ověření), 7. Prosinec 2018 - 12:22

    Teplo máme z městské teplárny a všichni máme topení s termoventily osazené měřiči. Ovšem né této straně bytu jsem si nechal pouze já namontovat radiátor, abych neměl v nové koupelně „ošklivé“ trubky až ke stropu ( jsem poslední a byly tam tlusté trubky,asi jako rekuperace? ) Budova je z 50. let a v dokumentaci je tato stupačka naprojektovaná taky aby topila, jelikož na té straně nebyly topení nikde. Řesil jsem to s více lidma a někdo to má jako já, jiní to mají přerušené a stupačka je horká po celé délce pouze když otevřou topení ty v posledním patře. Je mi jasné, že vždy zaplatím 80% toho co je naměřeno na patě domu a že mě to může vzít za rok pouze pár korun, jelikož podle mě ztráty tepla rozvody v bytovce s 24 byty musí být enormní. Ale štve mě to.

    Vložil Mladý (bez ověření), 7. Prosinec 2018 - 8:47

    Stoupačky topení mají za úkol přivést teplé médium k topným tělesům a odvést ochlazené médium zpět ke zdroji. Stoupačky budou teplé pouze tehdy, když jimi bude medium protékat, tj. když bude otevřený přívod do tělesa ve vyšším podlaží. Nebude-li nad nimi aspoň jedno těleso otevřené, musejí zákonitě vychladnout na teplotu místnosti.

    Píšete, že jste nechal propojit smyčku stoupaček. Potom ale stoupačkami protéká medium bez omezení (jsou u vás v nejvyšším podlaží vlastně ve zkratu). Potom budou stoupačky bez jakékoliv regulace topit celou topnou sezónu.

    Ve všech místnostech, kterými stoupačky procházejí, se tak dodává tepelná energie bez regulace a taky bez vůle uživatelů. O co více topí stoupačky, o to méně tělesa a o to méně se registruje na ITN na radiátorech.

    Otevřená okna jsou pouze důsledkem neuvěřitelně diletantského rozhodnutí propojit stoupačky do smyčky. Za takový nápad by projektanta vyhodili od maturity a topenáře vyhodili od tovaryšské zkoušky.

    Vložil Jakub2 (bez ověření), 7. Prosinec 2018 - 8:55

    Děkuji za odpověď. Já jsem si nechal namontovat klasické plechové topení, ovšem lidé podemnou žádné topení nemají a vytápí stoupačkami. Po přizvání „odborníků“ od našeho poskytovatele tepla mi bylo sděleno, že je takto v pořádku kvůli fuknčnosti soustavy. Nezavislý odborník mi řekl, že je to blbost. Ovšem podemnou bydlí předsedkyně SVJ a té to samozřejmě vyhovuje a prosadilo to.

    Vložil Zapisovatel (bez ověření), 7. Prosinec 2018 - 10:20

    Přímo ideální způsob, jak dostávat neměřené teplo vaším přičiněním. Zajisté o vyjádření zúčastněných neexistuje ani čárka záznamu, pro možnost budoucího dopátrání, kdo výrazně poškodil účet za teplo celého společenství. Dobrá paní předsedkyně …

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".