Vložil Justitianus, 4. Prosinec 2018 - 17:23

Pane Fišere, nejde o žádné porušení ústavy, jak se mylně domníváte. Jde o typické spoluvlastnické rozhodování. Při tom je bezvýznamné, že se při určení uživatelů parkoviště použila loterie.

Jestliže tak rozhodnou spoluvlastníci většinou, je možné vyloučit spoluvlastníka z užívání společné věci. Jde o běžné hospodaření se společnou věcí. K tomu existuje bohatá a jednotná judikatura. Ostatně zde na portálu se o tom psalo podrobně asi dvacetkrát, viz:
http://www.por­talsvj.cz/…vy­kl%C3%A9mu
 http://www.portalsvj.cz/…h-casti-domu

Vyloučenému spoluvlastníkovi náleží samozřejmě finanční náhrada, stanovená ve výši „částky odpovídající nájemnému v místě obvyklému za obdobný předmět nájmu“. O tuto náhradu musíte ovšem požádat, jinak nedostanete od nikoho nic!!!

V první řadě si tedy musíte zjistit jaká je v místě obvyklá částka za roční používání jednoho parkovacího místa. Oslovte všechny uživatele parkoviště, ptejte se za jakou částku by byli ochotni přenechat Vám jejich vylosované parkovací stání. Zvyšujte nabídku postupně, dokud některý ze sousedů nekývne. Tím jste zjistil „cenu v místě obvyklou“.

Tuto částku pak můžete vymáhat jako kompenzaci za to, že Vás ostatní vlastníci vyloučili z užívání společné věci. Jestliže se zaváží, že Vám nahradí veškerou újmu, způsobenou přijatým opatřením, nemáte právo obrátit se na soud jako přehlasovaný vlastník (§ 1131 NOZ).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.