Vložil Jarda_, 5. Prosinec 2018 - 5:44

Píšete: “Úřad práce – sociální odbor, který vyplácí nájemníkům sociální dávky po mne chce roční vyúčtování za služby a energie. Prý bez toho vyplácení sociálních dávek musí nájemníkům pozastavit.”

Toto vyúčtování nechce po vás, ale po žadateli o Příspěvek na bydlení, Doplatek na bydlení či jiné dávky HN, vy jako pronajímatel přece máte povinnost vypracovat jako poskytovatel služeb svým nájemcům a předat do konce dubna. Toto vyúčt. si nájemci pobírači dávek dopraví na úřad Sami. Proč neplníte tuto svou povinnost? Neboli tam opíšete vyúčtování od SVJ a pro ÚP je nepodstatné, že jste neplatič.

Úřad fakticky nechce vyúčtování mezi vámi a svj, ale mezi vámi a nájemcem, to že jste shrábla platby za energie bude zajímat spíše finanční úřad, zda tuto částku, když jste ji neodvedla, máte na straně příjmů, ale na to se neptáte.

Ps: jak to myslíte – podepsala souhlas s TP? Pronajímatel nájemci nic takového nepodpisuje, jen podnájemci.

Pps: proč uvádíte “Bohužel jsem cenu pronájmu stanovila příliš nízkou – neodpovídá obvyklé ceně v dané lokalitě.” – neboli jak to souvisí s dotazem?! To tady ani nenaznačujte, že chcete pro účely sosání, navýšit ceny (nájmu, služeb)…

Ppps: Moje rada – vyjasněte si s nájemcem nejprve:

  • kolik má platit nájem
  • kolik má platit pevné (úklid) a
  • zálohové platby (voda, teplo, odpadky, elektro, plyn, el.spol. prostor…)

Pokud není dohodnuto ve smlouvě jinak, pak platba za správu (odměny předsedovi), účetnictví, SVJ pojištění domu – platíte vy, současně to jde do vašich nákladů (ale až v okamžiku zaplacení) pokud si vedete alespoň peněžní deník (tyto výdaje, i kdyby je platil nájemce, ÚP nezohlední pro stanovení dávky, proto od 2018 chtějí “rozepsat služby”…).

Anebo jak pronájem vlastně zdaňujete? To by byla odvaha, nedanit příjem a sosat prostřednictvím nájemce z úřadu práce dávky… ty úřady by jistě mohly efektivně kontrolovat vaše DP, zda jste například vůbec DP podala ;-) ???

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.