Vložil Petr, 1. Prosinec 2018 - 12:44

„nechci nic jiného, než informaci o tom, co se z vybraných peněz (FO) platilo a proč“

Ti, kterým to není jedno, se tímto trápí stále. My jste dostávali od bývalé správní firmy za každý byt Počáteční stav, Předpis, Přepl/Nedopl, Podíl na nákladech, Konečný stav.

Nová správní firma nám toto nedává. Dostáváme Pohyby na účtu, víme na kterém účtu je zůstatek tzv. fond oprav za dům, dozvíme se celkové dluhy vůči SVJ (ale ne celkové závazky SVJ) a z toho si dle svého % podílu „na domě“ můžeme odhadnout jaký je náš podíl (t.j. stav našeho zůstatku). Problém je, že náklady správy domu by se nyní měly rozúčtovávat (a snad se tak rozúčtovávají) na každý byt stejně, takže odhad přesného podílu „bytu“ na zůstatku z tzv. fondu oprav za dům už není přesný.

K tomu jsme dostali zprávu o hospodaření s přehledem o nejvýznamnějších položkách výdajů. Ve stanovách bývá, do jaké výše může rozhodnout o investici výbor. To ale nebrání výboru zmanipulovat masu, oponenta označit za kverulanta a při hlasování na shromáždění přesvědčit ostatní, že jimi prosazovaná firma je lepší. Není pravda, že nabídky bývají skoro vždy plusmínus ve stejné výši, jak tvrdí „atd“.

Případné rady nechat se zvolit do výboru (jak se tu objevují) jsou hloupé, pokud se výbor svých křesel drží. Ke zvolení mu stačí jeho hlasy, několik plných mocí a několik kamarádů (spojenců). Myslím, že zkušenosti s volbami výboru máme všichni.

Proč není zákonem (vyhláškou) dáno, co se má člen společenství na konci roku dozvědět ? Kvůli tomu, že mu asi vložené peníze už nepatří a jsou příjmem SVJ, zatímco dle ZoVB byly závazkem právnické osoby SVJ vůči vlastníkům ?

ZoVB § 15 (4) Pokud vznikla právnická osoba (§ 9), jsou finanční prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby vůči vlastníkům jednotek.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.