Vložil TN. (bez ověření), 29. Listopad 2018 - 21:47

Musím se podělit s jednou pozitivní zkušeností. V případě jednoho shromáždění, kde jsem navrhl změny některých ustanovení stanov SVJ (např. jsem požadoval ze stanov vypustit zákaz kopírování, šlo o profláknuté stanovy od SČMBD) a předsedající o změnových návrzích odmítl dát hlasovat, jsem toto použil jako jeden z argumentů u soudu. Soud některé argumenty odmítl (zejm. druhy vad, které soudy rády označují za bagatelní), ale zrovna tento uznal za pádný a skutečně usnesení o schválení stanov zrušil. Soudce to odůvodnil tím, že o každém návrhu je třeba hlasovat, resp. je nutno se s ním nějak procesně vypořádat, odmítnutí předsedajícím je projevem jeho zvůle, je porušením práv vlastníka (člena SVJ).

Je bohužel pravděpodobné, že jiný soudce by reagoval opačně a žalobu by zamítl s odůvodněním, že vůle byla projevena a většina hlasovala za variantu stanov navrženou výborem.

Znovu opakuji, že pokud v NOZ nebude existovat ochrana slabší strany (vlastník JE slabší strana) a ochrana menšinových vlastníků, jako u akciové společnosti, nejsme právní stát.

V poslední době bohužel dochází k stále rozsáhlejším porušováním vlastnických práv ze strany tzv. profesionálních předsedů, kteří na SVJ nahlížejí jako na své protektoráty za lhostejného přihlížení většiny vlastníků, „kteří nechtějí mít starosti a chtějí jen bydlet“. Jednotlivec nebo menšina vlastníků proti této svévoli nenachází v zákoně obranu.

A pod tlakem družstevních svazů nadále dochází k rozvolňování NOZ a oklešťování práv vlastníků (viz přechod dluhů, odebrání shromáždění pravomoci schvalovat výši celkové zálohy na služby, odebrání pravomoci vyúčtovat příspěvky na správu atd.).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.