Čištění legionelly v domě - reference na DK CHEMO s.r.o.

Vložil S.T. (bez ověření), 24. Listopad 2018 - 13:48 ::

Obrátila se na nás společnost DK CHEMO s.r.o., která nám nabídla čištění otopné soustavy v našem domě chemickou cestou. Je to z důvodu, že se v České republice přemnožila bakterie legionella a v mnoha městech museli zastavit přívod teplé vody. Jsme na sídlišti a připojeni k CZT. Teplárenská společnost provádí občasné čištění napouštěním vody do výměníku o teplotě cca 70°C, která bakterie zahubí. Obchodní zástupce DK CHEMO s.r.o. nám provedl prezentaci a vysvětlil, že v domě máme plastové trubky, které prý takovou teplotu nevydrží, zejm. na záhybech a spojích a jedinou metodou je čištění chemické. Tepelné čištění je prý jen dočasné řešení, vydrží jen asi 3 měsíce, zabije jen živou bakterii (odplaví), hrozí popraskání plastových trubek, resp. uvolnění spojů. Naopak chemické čištění má odstranit i inkrusty, aby se pak bakterie neměly kde zachycovat, zahubí i zárodky bakterie, které jsou schované v inkrustech. Čištění není zrovna levné, mělo by nás vyjít na 500 tisíc Kč, záruku firma dává 5 let, po kterou garantuje, že se bakterie neobjeví a pokud objeví, provedou čištění zdarma.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil DEPURATUS s.r.o. (bez ověření), 10. Listopad 2019 - 20:12

    Vážený pane,

    chemickým čištěním se zabývám na profesionální úrovni již osmým rokem a nikdy jsem se nesetkal s takovým tvrzením, jaké Vám poskytla Vámi zmíněná firma. Jednorázové vyčištění nic nevyřeší, ale chápu že za 500 000,– Kč tam může firma každé 3 měsíce po dobu 5 let jezdit na reklamace, které provede zdarma.

    Pokud budete mít zájem o konzultaci neváhejte se na mne obrátit.

    Vložil Jarda_, 25. Listopad 2018 - 1:06

    https://voda.tzb-info.cz/…ropylenu-ppr

    “ Je pravda, že pro 70° C (používaná teplota jako opatření proti legionelám) vychází provozní tlak „pouze“ 6,7 Barů, ale to potom hovoříme o stálé teplotě, což není případ občasného ohřátí na 70° C.”

    Nevidel bych to nijak dramaticky, pokud problem s Legionelou nemate tak bych to neresil a na chemicke cisteni se vy…

    Btw. jak velky dum mate a kolik metru trubek? Ja ze dnes se delaji PPR v PN 16 i 20 (drive jen PN10) – to je tlak v barech.. tak jestli za toho pulmega byste si ty trubky ve stoupackach nenatahali sami v novem :-))

    Ja si vodu v PPR delal sam nic na tom neni.

    Naopak lidem co to delal instalater to prasklo a vytopilo byt – znam nekolik pripadu.

    Vložil NN (bez ověření), 24. Listopad 2018 - 19:42

    Akce SBD Krušnohor – wew.setep.cz

    Zdar

    Vložil P_V (bez ověření), 24. Listopad 2018 - 18:44

    Nejde o otopnou soustavu, ale rozvod teplé vody.

    Pokud u Vás legionella zatím není, tak s čištěním klídek…

    Pokud nemáte vlastní výměník, ale máte přívod TV z „blokové“ stanice, tak by se musely vyčistit úplně všechny připojené domy, ne pouze Váš dům, aby to mělo účinek. Takové čištění by měla provést teplárna, protože tu závadnou vodu už dodává ze svého rozvodu. Pokud ale máte výměník jen pro Váš dům, za nezávadnost odpovídáte Vy.

    Alternativní opatření:

    Prověřit seřízení cirkulace, zda v každé stoupačce dostatečně cirkuluje. Poznáte podle toho, že uzávěr každé cirkulační stoupačky je na omak horký. Nebo že když cirkulační stoupačku zavřete a otevřete z ní výpusť, že teče teplá voda a ne vychladlá. Měla by mít aspoň 45°C.

    Do rozvodu nainstalovat sterilizační UV lampu. Díky fungující cirkulaci se legionella nestihne dostatečně namnožit a lampa vyhubí i ten zbytek.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".