Vložil Justitianus, 18. Listopad 2018 - 0:28

Barboro, tážete se špatně; a diskutující Vám na špatný dotaz nesprávně odpovídají.

Střecha je a vždy bude společnou částí domu. Střechu nelze „prodat“ – není totiž samostatnou věcí, která by se mohla sama o sobě stát předmětem vlastnických vztahů. Tedy přestaňte fantazírovat o „prodeji střechy“, to je vyloučeno. Je možno jedině se bavit o dvou možných scénářích, které jsou oba v souladu s právem a oba vyžadují změnu prohlášení vlastníka (§ 1172 odst. 2 NOZ):

  1. Bude sjednána smlouva o výstavbě a schválena VŠEMI vlastníky jednotek. Předmětem výstavby bude půdní prostor pod střechou a jeho přeměna na podkrovní byt/byty či místnost/místnosti.
  2. Bude sjednána smlouva o výstavbě, která bude zahrnovat nástavbu (zvýšení domu o jedno podlaží), spojené s vybudováním nové společné střechy nad touto nástavbou.

Nic jiného nepřichází v úvahu. Novou výstavbou budou totiž dotčeni VŠICHNI vlastníci jednotek, protože se zasáhne do jejich společného majetku stavební úpravou. Dále dojde nepochybně ke změně prohlášení vlastníka kvůli změně počtu jednotek a změně podlahových ploch jednotek v domě. A tomu by měla odpovídat i změna spoluvlastnických podílů na domě a pozemku. A z toho plyne i změna ve výši částek, kterými vlastníci přispívají na správu, provoz a opravy společných částí (§ 1161, §< 1162 NOZ).

Ve smlouvě o výstavbě je třeba vyřešit co má vzniknout, jaký bude harmonogram výstavby, kdo bude vlastníkem nově vybudovaných místností/jednotek, a samozřejmě se vyřeší i finanční kompenzace ostatním vlastníkům jednotek za to, že povolí jednomu z nich zvětšit rozsah svého podílu na domě.

O smlouvě o výstavbě se zde psalo mnohokrát, viz štítky.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.