Vložil Krupp, 24. Únor 2020 - 22:25

Pane Paluško, zkrátíme to.

SVJ není dodavatel, ale poskytovatel. Z toho důvodu se mu tak říká.

Právo užívat společné části znamená, že toto právo máte a nikdo vás jej nemůže zbavit. Pokud se rozhdnete skákat z okna a šplhat domů po provaze, je samozřejmě vaše právo po schodech nechodit, ale nemá to na nic vliv. Nikdo vás nemůže nutit po nich chodit. Pokud byste ale vypověděl užívání schodů, výpověď je jen plácnutím do vody. Nikdo vám nesmí schody odmontovat a vy jste naopak povinen platit za jejich úklid a opravy. Stejné je to i s plynovou přípojkou. Je na vás, jestli jí budete užívat. SVJ je ale povinno vám ji udržovat v náležitém stavu a je oprávněno účtovat vám podíl nákladů daný PV. Není to dodavatelsko – odběratelský vztah.

Práva ostatních vlastníků jste omezili, neboť v případě vašeho odpojení by se změnila/zvýšila jejich platba za pevné části nákladů – revize a pod.

SVJ se žádná vaše výpověď netýká, to je vaše fikce. Vztah vlastník – SVJ je dán zákonem a není na bázi dodavatel – odběratel. Práva a povinnosti obou stran rovněž.

Naposledy opakuji, že SVJ je povinno vyúčtovat služby podle údajů uvedených v prohlášení vlastníka případně stanovách. Nemohu posoudit, jestli tak činí, ale předpokládám že ano. Nenapsal jste, že by došlo ke změně těchto údajů zapsaných v rejstříku.

Hezký večer,
 Jirka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.