Vložil Krupp, 22. Únor 2020 - 16:53
Pane Paluško,
Vždyť jste si v podstatě sám odpověděl. Jenom zákony interpretujete kreativně a po svém.
  1. Tvrdíte, že jste vypověděl SVJ dodávku tepla. SVJ váš dodavatel tepla není. SVJ v domě nic nevlastní. Topná soustava je společnou částí a patří vlastníkům. SVJ jenom supluje v některých záležitostech činnost majitele domu, kterým jsou ve skutečnosti vlastníci. Zajišťuje dodávku tepla a dalších služeb. Snad by i vám přišlo divné vypovědět dodávku světla na schodiště, protože budete chodit po tmě, nebo si svítit čelovkou. Jistě chápete, že SVJ vám žádné světlo nedodává. Jeho úkolem je pouze uzavřít smlouvu na dodávku elektřiny a rozpočítat náklad na osvětlení podle předem stanovených kritérií. Analogické je to s teplem. SVJ uzavřelo smlouvu s dodavatelem tepla pro dům a náklad rozúčtovává stanoveným způsobem. Nemohl jste SVJ vypovědět dodávku tepla, protože SVJ vám teplo nedodává. SVJ s vámi nemá uzavřenu žádnou smlouvu, kterou byste mohl vypovědět. Způsob rozúčtování nákladů je dán v prohlášení vlastníka, nebo stanovách, zákoně o službách a vyhlášce o rozúčtování nákladů na vytápění. Na tom, nesmí nic měnit a s vámi, jako jednotlivým vlastníkem o tom nemůže diskutovat. To je záležitostí shromáždění. Pouze pokud by se na něm odhlasovala změna, bylo by SVJ povinno ji zohlednit. Vaše tvrzení, že jste vypověděl dodávku tepa nemůže být pravdou, ať jst napsal cokoliv a poslal to komukoliv.
  2. Tvrdíte, že máte právo společnou část užívat nebo neužívat. Napište tedy zákonné ustanovení, které vám toto právo dává. Toto právo nemáte, užíváte je naprosto automaticky. Jak můžete neužívat chodby, střechu a další části domu? Stejně tak nemůžete neužívat topnou soustavu. V zákoně, ať už ZoVB nebo NOZ je jasně napsáno, že společné části domu jsou definovány v prohlášení vlastníka. Na tom žádný vlastník sám nemůže nic změnit. Změnu může učinit pouze shromáždění vlastníků.
  3. § 1175 OZ (1) Vlastník jednotky má právo svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt jakož i užívat společné části, nesmí však ztížit jinému vlastníku jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části. Tento paragraf vykládáte velmi svérázně. Byt můžete jakkoliv svobodně upravovat. Je tu ale jasně napsáno, že nesmíte zasahovat do společnch částí. Pokud máte v bytě konstrukce, které jsou společnou částí, nesmíte je upravovat bez souhlasu ostatních vlastníků. Tou konstrukcí je i topná soustava. Je lhostejné, jestli podle stavebního úřadu je nebo není nutné stavební povolení.
  4. Naprostý nesmysl je vaše tvrzení, o trestné činnosti žalobce, který nám podvodem vyrábí fiktivní dluh. Jakým podvodem? SVJ je povinno způsobem posaným v bodě 1. rozúčtovat náklady na teplo. To činí. A je povinno, vymáhat dluhy. To zřejmě rovněž činí.
  5. Píšete Nemáte tak docela pravdu, soud mě nepoučil že stavební úpravu nemůžu svévolně provést. Píšete nepravdu viz např. co napsal nejvyšší soud: Podle výslovného znění ustanovení § 13 odst. 3 věty první zákona č. 72/1994 Sb. nesmí vlastník jednotky provádět takové stavební úpravy, jimiž by ohrožoval výkon vlastnického práva vlastník ostatních jednotek. Tím spíše však musí uvedené omezení platit i v případě stavebních úprav, jimiž by vlastník jednotky (přímo) zasahoval do vlastnického práva vlastníků ostatních jednotek (a minori ad maius). Takže poučil.
    Hezký den


     Jirka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.