Vložil P. Paluška (bez ověření), 22. Únor 2020 - 11:54

Vážený pane Jirko, jak souvisí členství v SVJ se službami v jednotkách vlastníků? Máte sice pravdu, otopná soustava je společnou částí, ale už nemáte pravdu v tom, že se od takových společných částí nemůžu odpojit.

§ 1175 OZ (1) Vlastník jednotky má právo svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt jakož i užívat společné části, nesmí však ztížit jinému vlastníku jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části.

V tomto ustanovení je zakotveno, že mám právo užívat společné části. Na druhou stranu, když mám právo něco užívat, mám právo to i neužívat. V tomto ustanovení není žádná zmínka o tom, že k užívání společných částí jsem povinován. Odpojením tepelných spotřebičů v jednotce vlastníka, tepelné rozvody v domě nijak neutrpí a ostatním vlastníkům se jejich právo užívání rovněž neztíží.

Právní vztah je úplně jiný než nějaká uzavřená nebo vypovězená smlouva. Co tím proboha naznačujete? Právní vztah je závazek uzavřený smlouvou. Od roku 2016 jsou tomu SVJ zákonem povinována. Je to proto, aby se zamezilo takovým absurdním sporům.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.