Vložil Justitianus, 12. Únor 2020 - 10:39

Pane „Taky Člen“, vnášíte do této dlouhé diskuse zbytečnou chybu. Mýlíte se ohledně určení společných částí domu. Mnoho diskutujících se dopouští stejné chyby jako Vy.

Zjevně Vám ušlo, že se jedná o dům rozdělený na jednotky(1994) a společné části podle zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Pro posouzení výčtu společných částí je nutné v první řadě použít Prohlášení vlastníka budovy. To je originální dokument, který má přednost před jakoukoliv pozdější právní úpravou a samozřejmě má přednost i před nařízením vlády č. 366/2013 Sb..

Pro úplnost uvádím, že naprosto shodná situace je i u domů rozdělených na jednotky(2012) podle zákona č. 89/2012 Sb. Pro určení společných částí v těchto domech je vždy rozhodující obsah Prohlášení.

Pouze pokud by prohlášení vlastníka bylo vadné (neúplné), pak by bylo samozřejmě možno vyjít z nařízení vlády č. 366/2013 Sb.. Tak tomu bude v případě, kdy původní vlastník v Prohlášení opomenul zmínit některou část domu: neuvedl ji ani ve společných částech, ani ji nevyčlenil jako součást jednotky (jednotek). I v tomto případě však platí, že vlastníci mohou vadné prohlášení změnit (doplní do textu chybějící část) – třebas i v rozporu s 366/2013 Sb.. Na to mají plné právo.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.