Vložil P. Paluška (bez ověření), 12. Únor 2020 - 5:03

Dobře, pojďme si rozebrat tu nekonečnou debatu o základní složce. V obou vyhláškách, jak 372/2001 tak 269/2015 je zakotveno, že vlastník zúčtovací jednotky nebo objektu, má právo rozúčtovat určité procento základní složky na odpojené byty od vnitřního rozvodu vytápění. To se týká takových bytů, které jsou nevytápěné. Nijak nepřispívají do tepelné bilance domu. Podotýkám že se to týká domů které jsou centrálně vlastněné jedním vlastníkem. Ve vyhlášce 405/2015 která je o rozúčtování mezi vlastníky v rámci domu, nic takového nenajdete.

Pokud přijmeme názor že SVJ můžou účtovat základní složku na jednotky, které si službu zajišťují bez účasti SVJ, tak nám tu vzniká nerovnovážný stav. Máme tu dvě zúčtovací jednotky. Obě přispívají svým dílem do tepelné bilance domu. Pokud tedy zúč. jednotka A účtuje základní složku „odpojené“ jednotce B která do tepelné bilance domu přispívá stejně jako jednotka A, tak je tu něco špatně.

Vy mě tu napadáte z neznalosti zákonných ujednání, ale vy sám nejste schopen pochopit ani úvod obou vyhlášek. §2 písm. b) vyhl. 372/2001 ….. vytápěním není vytápění bytů a nebytových prostorů prostřednictvím samostatných etážových okruhů zásobovaných tepelnou energií z vlastních zdrojů tepelné energie, používajících různé druhy paliv nebo elektřinu, ani vytápění prostřednictvím uzavřených okruhů, do nichž dodává a měří tepelnou energii na základě smlouvy dodavatel přímo konečným spotřebitelům.

Pokud tedy přistoupíme na hru o základní složce, tak já můžu své náklady taky rozdělit na spotřební a základní složku a tuto základní složku účtovat vypovězenému poskytovateli. V takovém případě bude nastolen ten rovnovážný stav. Ve vyhlášce je ale tento rovnovážný stav zakotven tím, že si dvě zúčtovací jednotky mezi sebou neúčtují nic, §2 písm. b) vyhl. 372/2001.

Ještě jednou, účtování části základní složky na odpojené nevytápěné byty náleží vlastníku zúčtovací jednotky, nebo objektu. Do těchto kritérií SVJ vůbec nespadá. Vždyť kvůli tomu byla přijata nová vyhláška 405/2015.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.