Vložil Justitianus, 11. Únor 2020 - 14:47

„Odpojený byt“ je pouze takový byt, který byl od společné topné soustavy odpojen legálně. Tedy se souhlasem stavebního úřadu.

Podle „kolaudačního“ stavu budovy v ní bylo od počátku zřízeno centrální vytápění. Legální odpojení od centrální topné soustavy by způsobilo změnu vytápění na „smíšené“ – v takovém případě část budovy by byla vytápěna centrálně ze společného zdroje, a jiná část budovy by byla vytápěna vlastním etážovým topením se zdrojem v jednotce, či přímotopy, či kamny na tuhá paliva, či tepelným čepadlem atd..

Jestliže stavební úřad pravomocně nerozhodl o změně ve způsobu vytápění stavby, pak jakékoliv zásahy do topného systému jsou protiprávní. Jde o porušení práva veřejného (stavební zákon) i porušení práva soukromého (spoluvlastnické vztahy ke společným částem). Takový poškozený byt se nikdy nestal „odpojeným bytem“. (Stejně tak když odmontujete automobilu kola, nestane se z něj vznášedlo či loď. Stále je to automobil, avšak poškozený, znehodnocený.)

Při tom je bezvýznamné zda radiátory jsou (podle prohlášení vlastníka) společné, nebo jsou ve vlastnictví jednotlivých vlastníků jednotek. Skutečnost, že radiátor v bytě je připevněn rozebiratelným spojem (šroubením) neznamená ještě že by jej vlastník jednotky mohl beztrestně odpojit kdykoliv se mu zlíbí.

Pane Paluško, jakou částku jste ještě ochoten zbytečně prosoudit? Už Vám zbývá jedině Evropský soud.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.