Vložil Justitianus, 18. Listopad 2018 - 15:09

Ajša napsala: Správa společné věci řeší pouze věci, ne nemovitosti.

To samozřejmě není pravda! Věc může být movitá i nemovitá. Pořád je to věc. Má-li věc více spoluvlastníků, jde o společnou věc. Pořád je to věc. Na společnou věc se vztahují ustanovení NOZ o správě společné věci – kromě případu, kdy zákon obsahuje speciální (zvláštní) právní úpravu. Takovou speciální právní úpravou je část NOZ o bytovém spoluvlastnictví. Cituji:

§ 1158
(1) Bytové spoluvlastnictví je spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek.

Bytové spoluvlastnictví je tedy nepochybně spoluvlastnictví věci; zákonodárce to říká jednoznačně.

Pokud k téže situaci existuje více použitelných právních norem, pak se přednostně postupuje podle té, která je speciálnější (méně obecná). Lex specialis derogat legi generali, neboli Speciální právní norma má přednost před obecnou – to je prastará zásada už z dob římského práva, a platí všeobecně jako výkladové pravidlo. Na spoluvlastnictví domu s jednotkami se tedy přednostně použijí speciální ustanovení NOZ o bytovém spoluvlastnictví.

Pokud ovšem speciální úprava bytového vlastnictví určitý případ neřeší, nebo vede k bezvýchodné (patové) situaci, pak je možné vyjít z toho jak NOZ řeší shodný případ v obecné části o správě společné věci. A to může právě být postup přiměřeně podle § 1131 vůči vlastníkovi, který blokuje přání většiny a nesouhlasí s pořízením nového výtahu v domě.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.