Vložil Justitianus, 18. Listopad 2018 - 4:08

Pane Karle, v dotazu píšete o majiteli bytu, takže budu předpokládat, že se ptáte na situaci v SVJ. Nikoliv v bytovém družstvu.

Jako Váš první krok nahlédněte do Prohlášení vlastníka budovy. Podle § 1166 NOZ platí, že Prohlášení povinně obsahuje „… určení a popis společných částí se zřetelem k jejich stavební, technické nebo uživatelské povaze“.

Tak co? Máte v Prohlášení uveden výtah, nebo nemáte? Pokud není v domě, pak asi není ani v Prohlášení, že ano. Takže k výstavbě nového (dosud neexistujícího) výtahu je nutné změnit (doplnit) Prohlášení vlastníka o novou společnou část. Tím je Váš dotaz vyřešen.

Podle § 1169 odst. 2 NOZ platí, že „[k]e změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě“. Tuto dohodu pak ještě schvalují vlastníci jednotek většinově (tento druhý krok zřejmě podle novely NOZ odpadne, pokud dotčenými vlastníky budou všichni vlastníci jednotek). Z uvedeného plyne, že bez Vašeho podpisu dohody o změně Prohlášení se nemůže konat schválení dohody, a samozřejmě ani nemůže být zahájeno stavební řízení.

Jestliže výtah není v Prohlášení vlastníka uveden a neexistuje, pak jeho pořízení je podle zákona vázáno na dohodu dotčených vlastníků jednotek. Co Vám sdělili na družstvu je tedy nepravdivé tvrzení.

Ještě připomenu schůdné řešení: Zákon umožňuje, aby se spoluvlastník nepodílel na pořízení výtahu. To je záležitost dohody dotčených vlastníků podle § 1169 NOZ: jestliže si ostatní ten výtah silně přejí, mohli by nabídnout, že Vám odpustí úhradu nákladů na jeho výstavbu. V tom případě byste souhlasil? Po zavedení výtahu do Prohlášení vlastníka jako společné části se už budete s ostatními podílet na hrazení oprav, údržby, kontrol a revizí výtahu. Ty částky ale nejsou nijak závratné, a občas se přece svezete i Vy nebo Vaše návštěvy.

V obecném ustanovení NOZ o spoluvlastnictví je takový postup popsán, a nevidím důvod, proč by nemohl být uplatněn při rozhodování mezi vlastníky jednotek:

§ 1131
Rozhodne-li většina spoluvlastníků o opatření potřebném pro zachování nebo zlepšení společné věci a zaváže-li se vůči přehlasovanému spoluvlastníku, že po něm nebude požadovat, aby se na nákladech podílel, nebo že mu nahradí veškerou újmu způsobenou přijatým opatřením a poskytne dostatečnou jistotu, nemá přehlasovaný spoluvlastník právo [obrátit se na soud] podle § 1130.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.