Vložil Justitianus, 18. Listopad 2018 - 1:11

Paní Ajšo, soudím, že členové výboru se snaží o neprůchodné řešení, se kterým by museli souhlasit všichni vlastníci jednotek.

Pokud okna patřící k bytům opravdu jsou (podle Prohlášení vlastníka) ve vlastnictví vlastníků jednotek, pak každý vlastník si uhradí svá okna (pokud tedy vůbec přistoupí na to, že si okna chce vyměnit, a pokud bude souhlasit, aby objednávku jeho oken zařídil výbor hromadně). To nemusí být špatné řešení, protože při větším objemu zakázky se dají u dodavatele oken vyjednat slevy.

Druhá možnost (jak ji navrhl výbor) je pro svou složitost naprosto právně neprůchodná:
  • všichni vlastníci jednotek by museli souhlasit s tím, že část našetřené zálohy na správu domu se vrátí vlastníkům jednotek (podle spoluvlastnických podílů). To samo o sobě není problém – o výši záloh (či o vrácení části záloh) rozhoduje shromáždění většinově. Někomu by se tedy vrátilo více, než budou stát jeho okna (skupina A), někomu méně (skupina B).
  • Ale výbor se domnívá, že po tomto vrácení záloh vlastníci ze skupiny A darují své přebytečné peníze vlastníkům ve skupině B – těm, kteří dostali vyplaceno méně než by potřebovali na okna ve svých bytech.

Nerozumím, proč by rozumný vlastník jednotky měl dobrovolně přispívat sousedům v domě na jejich vlastní okna. Není k tomu důvod – ani logický, ani právní.

Vím o jednom podobném případu: před zateplením domu se zjistilo, že paní X (invalidní důchodkyně) nemá prostředky na to, aby si zaplatila plastová okna. Protože by bylo nesmyslem zateplovat a ponechat na fasádě v jednom bytě stará dřevěná okna, ostatní vlastníci se jí prostě na okna složili. Udělali to dobrovolně, aby odblokovali jinak neřešitelnou situaci – a učinili zároveň dobrý skutek.

Ve vašem domě to ale vypadá jako návrh na systematické přelévání peněz – proto míním, že to neprojde. Návrh výboru jistě získá vřelý souhlas vlastníků ze skupiny B, ale nebudou souhlasit vlastníci ze skupiny A. Inu, proč by měli?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.