Vložil N. Klainová (bez ověření), 9. Listopad 2018 - 13:59

K inventurním soupisům pohledávek a závazků

Ráda bych „stávající veřejnost“ a podobné zastánce zatajování informací upozornila, že se nesnažím o lepší právní úpravu informací kvůli sobě, ale protože je mi líto vlastníků, kteří do SVJ sypou peníze a vůbec netuší, za co se utrácejí.

Začalo to tím, že se tu objevil dotaz s odkazem na zveřejněnou účetní závěrku, jestli by v ní někdo našel úvěr.

Úvěr nenašel nikdo – nebylo to vůbec možné. Byl skryt v položce B.II. Dlouhodobé závazky celkem. Kolik činil, zveřejněná závěrka ve zkráceném rozsahu neprozradila ani v rozvaze, ani v příloze.

A naopak:

Z našeho účetnictví vedeného externím správcem mohu získat informace o každé koruně, která protekla naším účetnictvím.

Účetní závěrku dostáváme ke schválení v plném rozsahu včetně předvahy syntetických a analytických účtů, aby ji mohl výbor vlastníkům vysvětlit.

Náš externí správce přikládá zcela samozřejmě celá léta i přehled o stavu a čerpání záloh na správu za dům i pro každého vlastníka jednotky (jednotek).

Samozřejmostí je i inventurní protokol o provedení dokladové inventury pohledávek a závazků, který obsahuje mimo jiné

  1. Soupis pohledávek SVJ na účtech 31× v celkové výši s poznámkou: doloženo kartami dlužníků.

    Na shromáždění se občas někdo zeptá, kdo dluží a dostane odpověď. Většinou jde o stejné lidi, kteří se opozdili s platbou. Informace o jménech dlužníků není nikam zasílána a nikde vyvěšována.

  2. Soupis závazků, kde jsou uvedeny celkové položky závazků např. k dodavatelům s poznámkou doloženo saldokontem dodavatelů, apod. Dokud jsme měli úvěr, byla tam uváděna částka nesplacená k rozvahovému dni atd.

Na shromáždění má každý opět právo se zeptat, kolik konkrétně dlužíme a komu. Běžně se dovídáme, že jsou to neuhrazené doplatky dodavatelům služeb, které nebyly k poslednímu prosinci známy a že ke dni konání shromáždění jsou všechny závazky uhrazeny.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.