Vložil N. Klainová (bez ověření), 8. Listopad 2018 - 15:32

Že byla vyslyšena moje žádost ponechat vlastníkům právo na rozhodování, jak budou vypořádány nevyčerpané příspěvky na správu, mi samozřejmě udělalo velikou radost.

Připomínka, která měla pomoci budoucím vlastníkům nenaletět a neplatit rekonstrukci jednou v ceně kupované jednotky a podruhé řadu let formou splátek úvěru, vyslyšena nebyla.

Zdůvodnění je v bodu 129 Vypořádání připomínek. Pobavila mne poslední věta:

"K tomu lze uvést, že skutečnost, že si společenství vlastníků vzalo úvěr je součástí účetní závěrky, kterou je společenství vlastníků povinno zakládat do sbírky listin veřejného rejstříku [§ 66 písm. c) zákona o veřejných rejstřících], do kterého (včetně sbírky listin) může kdokoli nahlížet online z webové stránky zde: https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$firma.

Ano, kdokoliv může nahlížet, ale nemusí se nic dozvědět, pokud nebude v účetních předpisech povinnost vést účetnictví a zveřejňovat účetní závěrku v plném rozsahu. Ze zkráceného rozsahu rozvahy nemá nikdo šanci zjistit, jestli obsahuje položka ve výši milionů korun úvěr nebo „našetřené“ zálohy, případně obojí.

Podrobnosti si můžete přečíst tady: https://klaiex.webnode.cz/…o-odb-28-mf/

Od paní ministryně MF i z odboru 28 jsem byla písemně poučena, že si „veřejnost žádá zjednodušení účetnictví“, takže splnit můj požadavek není možné. Existují prý dokonce i žádosti, aby bylo účetnictví SVJ úplně zrušeno.

To jsou věci. Navrhla jsem tedy, aby byly povinnou součástí účetní závěrky alespoň inventurní soupisy závazků a pohledávek – opět nemožné ze stejných důvodů. Kdopak asi je ta veřejnost, která si žádá, aby se z účetní závěrky nedalo vyčíst skoro nic?

Za závazky ručíme, ale právo vědět jejich výši nebudeme, pokud se neozve úplně jiná veřejnost a nebude požadovat účetnictví, které má schopnost vypovídací a ne zakrývací.

Jinak je totiž úprava § 1179 OZ o právu na informace k ničemu. Fotoaparáty a mobily si můžete přinést, ale závazky SVJ, za které ručíte, si nevyfotíte, protože jsou na jedné hromadě se zálohami, které představují rovněž závazky, ale k vlastníkům jednotek.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.