Vložil Petr, 8. Říjen 2018 - 15:48

Podíval jsme se místo vás do zdejší diskuse, i když některé příspěvky jsou před NOZ, jiné po NOZ.

www.portalsvj.cz/…u-okolo-domu

www.portalsvj.cz/…stnictvi-svj

www.portalsvj.cz/…okolo-domu-0

Můžete hledat i jinou zdejší nebo internetovou diskusi.

Na portalobydleni.cz (klik Poradna, Společenství vlastníků) je dotaz na koupi parkoviště a odpovídá právník Advok. kanceláře.

Koupě parkoviště

Dotaz: V domě probíhá insolvence vět­šinového vlastníka parkoviště u domu a půjde do dražby. SVJ má zájem koupit tyto prostory, ale není úplná shoda. Jakým způsobem se dá vyřešit? SVJ chce zakoupit parkoviště jako celek.

Odpověď: Na úvod si dovolím uvést, že je důležité vést v patrnosti, že SVJ může majetek nabývat a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku. K tomu, aby mohlo SVJ koupit parkoviště je nezbytné svolat shromáždění, které udělí předchozí souhlas s nabytím parkoviště. Konkrétně se na shromáždění bude hlasovat o koupi parkoviště a poté se vydá rozhodnutí, které buď schválí koupi parkoviště, anebo ji zamítne. Aby bylo shromáždění schopné se usnášet a přijmout rozhodnutí, musí být přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů, přičemž k přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků. Avšak, není vyloučeno, aby byl ve stanovách určen odlišný počet potřebných hlasů pro přijetí rozhodnutí. Proto bych Vám doporučil se nejdříve podívat do stanov, zda neupravují tuto problematiku odlišně od zákona.

JUDr. Vítek, Ph.D., advokát, AK Erhartová Vítek & Partners

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.