Vložil Petr, 10. Září 2018 - 12:52

Zkuste argumentovat

www.magazinvybor.cz/…rodavajicim/ 26. ledna 2017 – SVJ může dlužné platby vymáhat po novém vlastníkovi i po prodávajícím

Dotaz: „Naše SVJ splácí úvěr, který jsme si vzali na opravu domu. … Pokud vlastník prodá svůj byt za tržní cenu, pak je zřejmě v této ceně započtené i zhodnocení bytu. Nový vlastník tak může říct, že už žádné splátky SVJ platit nebude, neb je zaplatil v ceně bytu bývalému vlastníkovi“.

Odpověď: „Dle platné právní úpravy přecházejí na nového vlastníka jednotky ze zákona (§ 1106 OZ) práva a povinnosti spojené s jednotkou. Ode dne změny vlastníka jednotky tedy nový vlastník jednotky vstupuje do právního postavení převodce. Protože každý vlastník jednotky je ze zákona povinen platit příspěvky na správu domu, přechází povinnost platit příspěvky na správu domu (a tedy i povinnost splácet poměrnou část úvěru připadající na bytovou jednotku) na nového vlastníka. … v případě převodu jednotky je převodce povinen vyžádat si u společenství potvrzení dokladující, jaké dluhy související se správou dělené nemovitosti přecházejí na nabyvatele jednotky. Společenství resp. správce domu jsou takové potvrzení povinni vystavit“.

Mgr. Jan Bauer, právní analytik Klusák Advokátní Kancelář – Law Firm

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Zkuste kontaktovat přímo účetní firmy a zkuste kontaktovat příslušnou banku. Když doložíte list vlastnictví, třeba sdělí výši zůstatku na dům, ale nikoli na byt.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.