Vložil Kája_z_Brna, 5. Září 2018 - 19:32

Pokud jsou garáže v SVJ, nahlédněte do sbírky listin na www.justice.cz. Tam bude napsáno, která osoba/osoby tvoří statutární orgán (předsedu společenství nebo výbor). Kontaktujte tohoto předsedu/výbor s žádostí o nápravu. Budou tam také stanovy Vašeho společenství, kde budou uvedeny další důležité údaje.

Vybíráte nějaké příspěvky na opravy společných částí? Pokud ne, požadujte na shromáždění stanovení příspěvků. Opravu lze financovat i jednorázově; každý se na ní musí podílet dle svého spoluvlastnického podílu.

Pokud máte statutární orgán, který nekoná (tj. nereaguje na Vaše výzvy k nápravě), můžete opravu provést na vlastní náklady a tyto následně po společenství vlastníků prostřednictvím statutárního orgánu vyžadovat k úhradě.

Pokud statutární orgán nesvolá shromáždění, sežeňte vlastníky, kteří budou mít dohromady alespoň 25 % podílu na společných částech a kteří budou souhlasit se svoláním shromáždění (stačí jejich prostý podpis na listině, kde souhlasí se svoláním shromáždění a kde vás pověřují k jeho přípravě). Pak můžete jejich jménem svolat shromáždění, tj. rozeslat pozvánky doporučenou poštou na adresy všech vlastníků garáží. To vše na náklady společenství, které je následně povinno Vám tyto náklady proplatit.

Pokud se na shromáždění sejde alespoň 50 % všech vlastníků, můžete navrhovat a hlasovat o usneseních – ve Vašem případě tedy například o stanovení příspěvku do dlouhodobé zálohy (na opravy společných částí), případně lze i odhlasovat, že vlastníci jsou povinni do určitého data uhradit poměrnou část nákladů za opravu okapu/svodu. S navrženým usnesením musí souhlasit nejméně 50 % vlastníků přítomných na Shromáždění (dle zákona, dle stanov může být kvórum vyšší).

Váš postup závisí hodně na konkrétní situaci. Pokud by statutární orgán nejednal, pak bych nechal opravit svod/okap na vlastní náklady, aby mi nezatékalo do mé garáže a abych zabránil jejímu poškozování, a následně bych požadoval úhradu po společenství.

Pokud společenství nefunguje, jak má, musel by se najít někdo, kdo jej dá do pořádku. Není to zas tak složité, ale vyžaduje to určité postupy, které Vám v konečném důsledku zajistí i vymahatelnost práva, tedy například financí na opravy společných částí tak, aby se na nich podíleli všichni vlastníci v poměru svých spoluvlastnických podílů na společných částech.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.