Vložil Petr, 1. Září 2018 - 18:22

Já nekopíruji, ale cituji. Kopírování je něco jiného, např. kopírování v diplomkách bez citací. Cituji, pokud to jde, právní názory, které by mohly/měly mít minimálně stejnou váhu jako názory neprávníků. Tím netvrdím, že právníci mají správnější názory na problematiku bytového spoluvlastnictví než neprávníci zde diskutující. Pravda je, že nikoho z nich nenapadlo zabývat se závazností stanov v této otázce.

Domnívám se (na to mám právo), že ustanovení o předkupním právu ve stanovách by u případného soudu neuspělo, i kdyby se na tom usnesli zakládající členové společenství (aby zabránili tomu, že byt koupí někdo, kdo se členům nelíbí, jak argumentuje Qwerty 29.8 v 10:52hod), ani kdyby ustanovení stanovilo, že to musí být za tržní cenu. Něco podobného o předkupním právu chtěly městské části uplatnit v privatisační smlouvě, protože byty prodávaly oprávněným nájemcům za 10% ceny. Jak by fungovalo předkupní právo ve prospěch ostatních členů v případě nesplacení hypotéky bance, kdy je byt v zástavě ? Musela by ho banka nabídnout poté přednostně ostatním členům ?

Dle mne se předkup vztahuje na „podíl“. Byt není v podílovém spoluvlastnictví s vlastníky ostatních bytů. Nabídnout podíl k předkupu lze tedy dle mne uplatňovat jen u podílu na bytu (např. sourozenců), nikoli u podílu na společných částech. V článku www.realitymorava.cz/…vse-se-zmeni,

na který jsem odkazoval se k předkupu bytu tvrdí toto:

„Bytová jednotka je definována jako prostorově oddělená část domu a s ní neoddělitelně spojený podíl na společných částech nemovité věci. Podíl na společných částech domu a pozemku, na němž dům stojí, není běžný spoluvlastnický podíl, a tudíž se zde předkupní právo neuplatňuje. Bytovou jednotku je tedy možné prodat bez jakýchkoli omezení – to platilo a platí“.

Stanovami a předkupem se v r. 2016 zabýval, pokud jsem našel, jen zástupce ombudsmanky JUDr. Křeček (ten ale nebydlí ve SVJ, jak jsme se dozvěděli v době, kdy uveřejňoval svoje názory na zvyšování nájmu v nájemních bytech), a sice

neviditelnypes­.lidovky.cz/pra­vo-o-cem-budou-rozhodovat-sousede-dsm-/p_spolecnost­.aspx?c=A160403­_104327_p_spo­lecnost_wag http://neviditelnypes.lidovky.cz/…lecnost.aspx?… 5.4.2016 – „PRÁVO: O čem budou rozhodovat sousedé? … Pokud jde o bytové družstevnictví, je třeba … vytvořit možnost, aby bytové družstvo mohlo vložit do svých stanov předkupní právo … Pokud jde o společenství vlastníků bytů, pak je třeba novelizovat § 1208 obč. zák. tak, aby shromáždění vlastníků bytových jednotek mohlo stanovit předkupní právo společenství, pokud vlastník bytu jej chce prodat“.

  • – – – – – – – – – – – – – – –

Pokud chce někdo radu (nebo potvrzení svých názorů) od právníka, nechť se obrátí na portalobydleni.cz (info@portalo­bydleni.cz)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.