Vložil Qwerty, 30. Srpen 2018 - 13:59

Osmo, jsme tedy zajedno, že pokud se 100% lidí shodne, tak se může zakotvit smluvní předkupní právo do stanov, neboť stanovy jsou smlouvou.

Jsem přesvědčen, že tyto stanovy platí i pro nového člena SVJ. Stanovy jsou zakládány do veřejného rejstříku. Kdyby nebyly založeny do veřejného rejstříku, tak je to první signál, že si koupit byt v takovém SVJ je rizikové.

Nový vlastník nemůže být v dobré víře, pokud se neseznámí se zněním stanov. Nový vlastník ke stanovám přistupuje a musí je akceptovat v plné šíři. Nemůže si vybírat, co se mu ve stanovách líbí a co nikoliv. Až bude členem SVJ, tak se může snažit o změnu stanov, ale do té doby pro něho stanovy platí bez výhrad.

Mému názoru svědčí i vámi uváděný § 3, ve kterém se uvádí, že „smlouvy mají být splněny“. Jak opakovaně uvádím, tak stanovy jsou smlouvou a mají být plněny. Neznalost stanov musí jít k tíži toho, kdo se s nimi neseznámil. Pokud pojedu v obci 60 km/hod, tak nemohu tvrdit, že jsem v dobré víře, že tam platí 60 km/hod, protože jsme se to tak před mnoha lety učili v autoškole. Neznalost zákona a smluv neomlouvá.

Bylo mi potěšením s vámi diskutovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.