nezjištěný únik vody

Vložil Anonymous, 6. Srpen 2018 - 11:55 ::

Hezké poledne, prosím o radu. Řešíme problém v rámci zatékání do bytů v 2.NP panelového bytu. Do koupelny bytu a koupelny sousední bytové jednotky, s níž koupelna sousedí, už několik měsíců nepravidelně zatýká. SVJ zkontrolovalo všechny koupelny nad těmito jednotkami (dalších 6 pater), bohužel se zdroj nenašel. Zjistila se chyba na střeše, pak bohužel pak vyšlo najevo, že teče, i když bylo sucho, takže problém na střeše existuje, ale není příčinnou tohoto problému. SVJ tedy majiteli sdělilo, že nic řešit dále nebude a je to dále věc mezi jednotlivými bytovými jednotkami s ohledem na to, že únik není ze svislých rozvodů, ale z rozvodů v rámci nějaké bytové jednotky. Je velice pravděpodobné, že se jedná o únik z odpadního potrubí, vzhledem k tomu, že teče jednou za několik dní a jen po dobu určitého období. Nyní řešíme, zda názor SVJ, že to není jeho věcí, je správný, protože vlastník poškozené jednotky namítá, že do jedné z koupelen zatéká přímo z díry stropního panelu, tedy z vodorovné nosné konstrukce, což jsou společné prostory. Zároveň tím, že zatéká do panelů a klidně i několik pater, tak se může dojít k poškození celé budovy, když nebude únik řešen, což už starostí SVJ je a apeluje, aby i s ohledem na tuto skutečnost ve věci konalo. Otázkou je, zda je SVJ povinna nějak konat, např. z důvodu, že ke škodě na bytové jednotce dochází únikem vody ze společných prostor a SVJ odpovídá za jejich správu a opravu a zároveň s ohledem na to, že je SVJ povinno konat, aby nedocházelo k jejich poškození.

Prosím, pokud máte někdo nějaké zkušenosti či typy ohledně této situace. Bohužel vážně netušíme kudy teče. O dvě patra nad jednou z jednotek došlo v nedávné době k rekonstrukci koupelny, ale při ohledání instalatérem nebyl nalezen v koupelně únik. Má majitel poškozeného bytu požadovat po SVJ škodu či jej nutit, aby ve věci něco konalo? Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.