Vložil AsiTak, 22. Leden 2019 - 9:51

Jsem laik v účetnictví. Tato úvodní věta předpokládám že mi zajistí ochranu abych nebyl titulován cvičenou opicí, trollem nebo blbem. Neškolím/neradím nikoho/nikomu jen přemýšlím a diskutuji. Podle mne musíme najít vhodný model pro ekonomickou činnost SVJ. Je třeba hledat jiný pohled na ekonomiku SVJ. Co je specifický a v čem je smysl ekonomického působení SVJ? Lze ten pohled zobecnit pro většinu neziskovek? Většina neziskovek hospodaří nějakým specifickým statkem funkčně a objemem pro stát nevýznamným. Hospodaření realizuji zájmově sdružující členy v právním subjektu reprezentující neziskovku. Myslím si, že lze specifikovat čtyři činnosti a i čtyři odpovídající celky hospodaření a toto dělení hospodaření by mělo být povinné na nejvyšší úrovni členění. Pak by vznikly zajímavé výsledky jaká je nákladovost správy jednoho bytu (v malém a velkém SVJ) jak nákladná je údržba stavu/provoz jednoho bytu nového domu nebo různě starého domu…
Dělení činnosti:

1. Vlastní správní činnost
Jsou to činnosti útvaru zajišťující administrativně a technicky chod organizace neziskovky (SVJ pro náš případ)
2. Správní činnost pomocná hlavní činnosti (ostatní zdanitelné aktivity) Vyvolané činnosti správní vzniklé při zajištění 3 a 4. Použití finančních produktů jako úvěr, spoření, pojištění, finanční investování, příjem darů a dotací,…
3. Majetková správa pro hlavní činnost
Neziskovky při výkonu hlavní činnosti spravují stavy nějakých majetků vlastních nebo cizích. (budovy pro bydlení a pozemky, budovy škol, honitby, rybníky, revíry, kostely…). Cílem je uchovat a velebit stav pro provoz.
4.Provozní správa pro hlavní činnost
Činnosti zajišťující průběžné provozování tj. využití spravovaného majetku pro cíle určení. V domě zajistit bydlení, ve škole učení, chovat zvěř, ryby, organizovat a konat bohoslužby…)

Činnosti správy jsou zajištěny nákupem externích výkonů správy nebo organizováním výkonu správy ve vlastní režii. Neziskovky mají rozdílné zdroje financování vlastní činnosti (členská základna, státní rozpočet, subjekty místních orgánů a dále budu popisovat pouze SVJ které znám. Výkony správy nejsou určeny pro externí realizaci ale pro potřeby vlastníka. Vlastník „nekupuje“ produkt správy ale (průběžně a převážně zálohově) financuje jejich pořízení společenstvím.
Zobrazení hospodaření dle „výrobního“ principu (náklady výnosy) je nepoužitelné a třeba nahradit zobrazením finančních toků a přechodem na příjmový výdajový princip a to na fondové hospodaření za oblast činností 3 a 4. Inspiraci nabízím na základě podoby funkce a způsobu hospodaření zdravotních pojišťoven a SVJ. Podrobně viz. Časopis Účetnictví, červenec 1999, Ing. Josef Muk, Jak účtují zdravotní pojišťovny po novém.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.