Vložil tep (bez ověření), 28. Červenec 2018 - 14:07

Celková výše příspěvků na výtah se nezmění po rozpočítávání nákladů na výtah jiným způsobem, proto při této změně není nutné Prohlášení měnit (budou vlastníci nově přispívat podle počtu jízd). Je to spravedlivější než dříve – bydlí-li v přízemí 20 osob, které nikam nejezdí, proč by měly platit jakousi daň ze svého počtu? Tak to definovalo sice Prohlášení vlastníka, ale tento dokument není žádná posvátná kráva, které se musejí všichni klanět.

Prohlášení vlastníka je dobré jen na uchovávání definice jednotek v domě. Po založení SVJ vše relevantní by mělo být ve stanovách, které se uchovávají v rejstříku SVJ. Tím de facto přestává v Prohlášení vlastníka platit to, co je jinak definováno ve stanovách. Tak to chápu já jako laik a už se těším, jak bude můj příspěvek vyzmizíkován, aniž by někdo řekl proč.

Navíc ze zákona je určeno, že ke změně Prohlášení je nutné 100% hlasů všech vlastníků. Pokud se jediný zdrží hlasování, Prohlášení nelze změnit. Proto je lepší vše podstatné dát do stanov, ty mívají ke změně menší kvórum. U nás v domě máme nově výtah, ale tuto novou společnou část domu jsme nemohli dát do Prohlášení, i kdybychom chtěli, ale my už nechceme – zjistili jsme, že to není vůbec nutné a život jde dál.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.