Vložil Vlk (bez ověření), 27. Červenec 2018 - 11:17

Dobrý den, k Vašemu 1. dotazu: Máte-li v prohlášení vlastníka uvedeno, že jednotka je ohraničena uzavíracími ventily rozvodů, přistupoval bych při výměně vodoměrů k tomu následovně. Když jsou vodoměry osazeny před ventily (tj. ventily jsou mezi vodovodní baterií a vodoměrem), tak vodoměr patří SVJ. A od toho se budou odvíjet i další činnosti spojené s nimi (výměna, placení) – vše půjde za SVJ. Když, ale jsou vodoměry za ventily (tj. ventily jsou umístěny až za vodovodní baterií a vodoměrem z pohledu od vodovodní baterie), tak vodoměr náleží k jednotce a je majetkem vlastníka. Ten by si ho měl nechat ověřit a v případě, že nevyhoví i vyměnit na vlastní náklady a to vždy po 5 letech (TUV i SV). Což je v praxi problematické – někteří (zejména ti co slyší na „říkala to Mařena z prasečáku“) na své povinnosti ser…. Tak to prostě je. Takže zde bych to řešil tak, že ověření vodoměrů (v praxi obvykle realizované výměnou jedné sady vodoměrů za novou ověřenou sadu), bych zajistil z pozice SVJ – objednání firmy i zaplacení ceny za výměnu. Jen s tím rozdílem, že následně by se cena za výměnu vodoměrů rozpočítala mezi jednotlivé vlastníky jednotek a zahrnula do ročního rozúčtování nákladů za dodávku TUV a SV, které je součástí tzv. roční vyúčtování. Záleží ovšem také na tom jak máte nastaveny Vaše pravidla pro hospodaření.

Co se týká odsouhlasení na shromáždění tak perioda ověření je uvedena v legislativě a shromáždění není zákonodárný sbor. Takže chcete-li i nadále rozúčtovávat spotřebu vody podle bytových vodoměrů, musíte v předepsané periodě provést jejich ověření. Takže odsouhlasení usnesení o větší délce periody ověření než uvádí legislativa, by před úřady bylo nicotné. Druhá věc je cena za ověření/výměnu. V případě, že chcete nové vodoměry, které představují větší finanční výdaj, než při klasické výměně kus za kus, nechal bych to odhlasovat na shromáždění, záleží na tom zda jste/nejste v tomto omezeni Vašimi stanovami. U nás je výbor limitován 60 tis.Kč./rok.

k 2. dotazu: Výměna nutná není, ale ověření ano, jinak nemůžete rozúčtovávat vodu podle vodoměrů. Řeší to Vyhl. č. 345/2002 Sb., kterou se stanovují měřidla k povinnému ověřování, kde je v příloze v odst. e) bodu 1.3.9 uvedeno, že doba platnosti ověření pro vodoměry na studenou a teplou vodu, používané k rozúčtování nákladů konečným spotřebitelům je 5 roků. Na měřáky tepla by pak asi pasoval některý odst. v bodě 3.1.2, přílohy téže vyhlášky, kde se doba platnosti ověření pohybuje v rozmezí 2 – 4 roky.

Co se týká praktické zkušenosti s realizací takové akce, tak v našem SVJ jsme měnili vodoměry na SV a TUV letos, celkem 48 ks. Výbor SVJ na schůzi shromáždění předložil k hlasování 4 možné varianty výměny vodoměrů (důvodem hlasování byla hlavně cena):

  1. suchoběžný typ s magnetickou spojkou, bez dálkového odečtu (SMARTm C, není 100 % antimagnetický),
  2. suchoběžný typ s magnet. spojkou, opatřený radiovým modulem (SMARTm C s RF, není 100 % antimagnetický),
  3. mokroběžný typ bez magnet. spojkou, možnost osazení radiového modulu (SMARTm PNV Exklusiv, 100 % antimagnetický),
  4. ultrazvukový typ bez magnet. spojky s integrovaným radiovým modulem (Kamstrup Multical 21, 100 % odolný proti ovlivnění magnetem).

Hlasováním členové SVJ rozhodli o instalaci ultrazvukových vodoměrů, včetně pověření výboru aby toto zajistil u fy Maddeo CZ. Vodoměry jsou oproti ostatním sice dražší, ale v našem SVJ je to vyváženo tím, že jsou velmi přesné, načítají i kapání vody z nedotaženého kohoutku (osobně odzkoušeno cca 1l/hod). Čímž jak doufáme, odstraníme „nepřesnosti“ ve spotřebě některých vlastníků (5 m3/rok apod.).

S přístupem fy jsme byli nadmíru spokojeni – jsou vstřícní a velmi ochotní – předběžná nezávazná nabídka, podle našich představ, akceptování našich požadavků na doplnění smlouvy apod. Fa dělá i odečty vodoměrů (1×ročně nebo on-line) a rozúčtování nákladů za dodávky TUV a SV mezi konečné spotřebitele. Samozřejmě, že toto si může SVJ objednat i u jiného subjektu.

Vlk

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.