Vložil MartinII, 23. Červenec 2018 - 10:49

1/ Pokud jde o tzv. fond oprav, tak zkuste tento pojem najít v NOZ. Nenajdete ho tam. Dále viz příspěvek ing. Klainové.

2/ Podívejte se a případně sdělte jaké máte položky v Evidenčním listu záloh. Možná (a velkou pravděpodobností) tam máte pojem fond oprav. Měla byste tam mít i položku společná elektřina, úklid, vodné a stočné, odpadky, anténa, výtah apod.

3/ Co máte o vyúčtování (rozúčtování) ve stanovách ?

4/ Vyúčtování společné elektřiny (a ostatních položek dle zákona o službách § 3 byste měla mít přeci v ročním vyúčtování služeb). U vás ale bohužel „Předsedkyně nevede účetnictví, jen svůj „notýsek“. Třetím rokem se … dohaduji, ohledně účetnictví… . Už jsem z toho znechucená … se snad i snížím k oznámení na FÚ :“

5/ Máte ve vašem SVJ přehled o dlužnících. když má na to předsedkyně jen notýsek ?

6/ FÚ vám nepomůže, SVJ ho nezajímá. Pomůže (asi) jen žaloba, viz jiné příspěvky. Na nevyúčtování služeb jsou (dle diskuse zde) i pravomocné rozsudky NS.

SVJ je spolek a jako takový musí vést věrohodné účetnictví dle zákona o účetnictví (§ 1 (2) Tento zákon se vztahuje na účetní jednotky, kterými jsou a) právnické osoby, které mají sídlo na území České republiky)… Viz i ostatní příspěvky.

7/ Pokud jde o úvěr, měla byste mít v rozpise záloh i tuto položku. Viz příspěvky p. Lakeho, dokud příspíval. Vést úvěr zateplení v položce „fond oprav“ je totiž nebezpečné pro případného kupce bytu, který ani neví, že SVJ splácí úvěr, jehož zbytek by na něho přešel, ale prodávající mu zkvalitnění domu zateplením započte už do ceny.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.