Vložil Misme, 26. Červenec 2018 - 8:21

Jen na okraj – sledujete kauzu H Systému, kde nejvyšší soud rozhodl, že 20 let starou křivdu bude řešit novou křivdou dle litery zákona?

Sleduji, okrajově, ze sdělovacích prostředků. Jakkoliv z lidského hlediska je rozhodnutí NS šokem, z hlediska práva je OK. Lidé, kterých se rozhodnutí NS dotklo, v minulosti udělali chybu. Vlastně více chyb.

Tou první byla ta, že naletěli na nabídku, která se po čase ukázala jako nenaplnitelná. Všichni děláme chybná rozhodnutí, někteří naběhneme podvodníkům, investujeme do pochybného artiklu, nastoupíme do auta nebo letadla, které nedosáhne svého cíle, nastěhujeme se do bytového domu s děsným výborem, někdy se okolnosti zřetězí…, ale toto je součástí našich životů a rizika našich rozhodnutí jsou naše rizika a neseme je my.

Tou druhou chybou pak bylo to, že vzali právo do svých rukou a rozhodli se doslova „urvat“ něco jen pro sebe, to ostatní je nezajímalo. Celou dobu o tom vědí a hráli vabank… a nyní dohráli. Očekávání nemožného od ducha zákona se nekoná. Lidé, jichž se rozhodnutí NS negativně týká, fakticky bydlí v cizím, které si zabrali, dostavěli…, ale nepatří jim a nikdy nepatřilo (viz katastr). Je to cizí, což odmítají vzít na vědomí, a podíl v tom cizím mají uložen další lidé. To jsou ti, kteří rovněž na nabídku naletěli, ale vyhnuli se druhé chybě.

Lidé, kteří nevzali zákon do svých rukou a spoléhali, možná, více na literu než na svou představu o duchu zákona a vyhnuli se proto druhé chybě, se nyní dočkali rozhodnutí NS, které k jejich právům konečně vyznívá pozitivně.

Za zcela pravděpodobné pak považuji i to, že za druhou chybu těch „domkářů“ nyní zaplatíme všichni prostřednictvím státní kasy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.