Vložil tep (bez ověření), 24. Červenec 2018 - 13:24

Společné části domu ve výlučném užívání zavedl až NOZ, aby odstranil nespravedlnosti ve financování jejich oprav dle ZoVB. Všechny domy, které mají takovéto části, měly od 1.1.2014 tyto nespravedlnosti napravit. Je jasné, že SVJ v takových domech to měla řešit přinejmenším ve stanovách. Je-li lodžie přístupná pouze z bytu, anebo má-li dům více vchodů, je jasné, že prohlášení vlastníka od platnosti NOZ zastarala a i laik pochopí, že sice spoluvlastní i schodiště ve vedlejším vchodě, ale nikdy nechodil ho tam umývat, stejně tak že nikdy neuklízel lodžii u sousedního bytu.

Z logiky věci vyplývá, že má-li dům více vchodů, a chtějí-li v některém z vchodů do společných prostor zabudovat výtah, je to na rozhodnutí jen a jen vlastníků bytů v tomto vchodě, pokud si zajistí sami financování této modernizační akce (pokud by to chtěli financovat pomocí úvěru, museli by k tomu dostat souhlas všech vlastníků bytů v celém domě). Navíc – s touto akcí nemusí souhlasit ani všichni vlastníci bytů v inkriminovaném vchodě, kteří nebudou tuto novou společnou část využívat.

NOZ umožňuje odstranit nelogičnosti při financování společných částí, které jsou ve výlučném užívání jen jednotlivých anebo některých vlastníků. Chcete-li se dále řídit dle ZoVB, nikdo vám v tom nebude bránit, dokud se v domě nenajde někdo, komu to bude vadit. Pak so soudy přijdou na své, protože za blbost se na soudech platí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.