Dotaz na problém společných prostor a financování

Vložil Jožan, 18. Červenec 2018 - 17:23 ::

Bydlím v domě, který je v SVJ má pět vchodů, každý vchod má své domovní číslo. V domě je 60 b.j. a 8 vestavěných garáží, všechny byty i garáže jsou v osobním vlastnictví. Dům se stavěl před 50 ti roky svépomocí v rámci SBD. Výstavba byla financována se státního příspěvku, bankovního úvěru a členského podílu, který byl složen s osobního vkladu, stabilizačního příspěvku závodu a odměny za svépomocné práce. Částka za svépomocné práce byla stanovena dle velikosti bytové jednotky. Náklady na výstavbu garáží byly vyčleněny z nákladů stavby a každý majitel je musel v daném termínu a výši uhradit, dle podlahové plochy.Do nákladů garáží nebyly zahrnuty rozvody vody, plynu, vybavení prádelen a ostatních společných prostor.
Dům se stavěl ve 3.Etapách a to:I.Etapa má dva vchody, které mají společné prostory: prádelnu, mandlovnu a sušárnu, ostatní prostory jako: kolovna, kočárkárna, skladové místnosti a sklepy jsou určeny k užívání vlastníkům daného vchodu. Tuto Etapu dělí dilatační spára. II.a III.Etapa se stavěly současně, II.Etapa má rovněž dva samostatné vchody a tytéž prostory jako I.Etapa, pouze III.Etapa má všechny prostory sloužící jen vlastníkům daného vchodu. V této části domu je společenská místnost sloužící ke schůzování pro celý dům.Každý vchod má samostatné připojení elektřiny, plynu a studené vody. Rozvody teplé vody a tepla jsou společná a spotřeba se rozúčtovává se dle poměrných měřidel teplé vody v bytě a indikátorů spotřeby na radiátorech.
Před 20 roky došlo k převodu družstevních bytů a garáží do vlastnictví členů družstva.Po tuto dobu a následných 10let probíhalo financování v pohodě, tak,že každý vchod si hradil náklady za služby nebo údržbu prováděnou ve vchodě samostatně. Nyní je stav takový, že jakýkoliv náklad se rozúčtovává na všechny jednotky, včetně garáží dle spoluvlastnických podílů. Údajně je to chybným vypracováním Prohlášení vlastníka, kde je uvedeno, že všechny společné prostory patří všem. Rovněž popis vybavení garáží neodpovídá skutečnosti, jsou v garážích uvedena okna a vnitřní vstupní dveře, které v nich nejsou a naopak nebylo v garážích uvedeno topné těleso(ocelový registr).Tento popis byl zřejmě opsán dle jiného domu avšak naše realita byla jiná. Byty a garáže při předávání do OV nebyly přeměřovány, což dlouhodobě způsobuje nevraživost, každý vchod má jiné nároky na vybavení a řada jedinců toho zneužívá a nechá náklady ostatními hradit. V závěru PV bylo uvedeno, že každý vlastník obdrží výtisk PV,avšak nikdo nic neobdržel. Ještě dodávám, do 31.7.2013 byl měsíční poplatek za užívání garáže kolem 30,–Kč a od této doby vystoupal na±350,–Kč
Poraďte, dáli se s tímto stavem něco dělat. Děkuji- Jozan

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.