Vložil N. Klainová (bez ověření), 11. Červenec 2018 - 12:46

K fondovému hospodaření:

Části textu popisující možnosti zřizování fondů na krytí určitých nákladů nejsou obecným doporučením zřizovat nějaké fondy na správu. Pokud si účetní vystačí s dlouhodobou zálohou na správu, je to jeho (její) věc.

Ve svém článku jsem reagovala hlavně na nesprávný pojem „Fond oprav“ používaný v předpisech záloh, v přehledech o nich, v úvěrových smlouvách a v rozsudcích.

Pro pokročilé jsem připojila i odpovědi na dotazy účetních, kteří se dozvěděli o možnosti hradit některé náklady z fondů SVJ, protože se mne na to ptali a ptají.

K vlastní správní činnosti:

OZ pojednává o nákladech vlastní správní činnosti v § 1180 odst. 2.

Vím, že má být tento odstavec podle návrhu novely OZ zrušen, ale vím i to, že si celá řada SVJ zavedla samostatné účtování o vlastní správní činnosti (zkráceně o vlastní správě), kde rozděluje náklady na každou jednotku stejně.

Některým účetním (a není jich málo) se takové účtování moc nepodařilo, protože příspěvky na vlastní správu odlišili tím, že je účtovali do výnosů. Byly-li nižší, než skutečné náklady, nevěděli si rady se ztrátou.

Právě jim by pomohlo zavést příspěvky do fondu na vlastní správní činnosti.

Proč nedoporučuji tvořit fond oprav, ani fond na technické zhodnocení a další akce, na které je třeba šetřit, vysvětluji jinde.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.