Vložil * (bez ověření), 1. Červenec 2018 - 2:11

Jak je stávající způsob vytápění řešen v prohlášení vlastníka? Jak bude řešen v prohlášení vlastníka nový způsob vytápění? Vznikne Vám nová součást společných částí domu.

Pokud budou moci tuto novou součást využívat vlastníci všech bytů, bude tato nová součást společná pro všechny vlastníky a všichni budou hradit její pořízení (dle svého podílu na společných částech domu, pokud všichni neodsouhlasí písemně jiný způsob hrazení nákladů na pořízení nové součásti společných částí domu).

Pokud novou součást společných částí domu budou moci využívat jen vlastníci některých bytů, pak bude tato nová součást společných částí domu společná jen pro ty vlastníky bytů, kteří ji mohou využívat. Jen ti pak také budou hradit náklady na její pořízení a její provoz. Toto musí být v novém prohlášení vlastníka ošetřeno. Jak si v takovém případě zajistí SVJ evidenci těchto nákladů je vcelku jednoduché – třeba samostatnými analytickými účty v rámci příslušných systematických účtů. To účetním nedělá problém. Ze zkušeností vím, že se kolikrát sledují na samostatných analytikách úplné zbytečnosti, jako spotřeba papíru, ale na podstatné záležitosti, které je zapotřebí samostatně sledovat, se jaksi zapomíná. Obdobně se pak mohou vypočítat výše zvýšení či snížení příspěvků příslušným vlastníkům (zvýšení těm, co hradí pořízení a provoz nové součásti společných částí domu; snížení těm, co nehradí pořízení a provoz nové součásti společných částí domu).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.