O důvěře a podezírání

Vložil Anonymous, 26. Červen 2018 - 2:22 ::

Fungování běžného lidského společenství je založeno na důvěře. Řidič automobilu předpokládá, že ostatní řidiči dodržují pravidla silničního provozu. Lékař předpokládá, že mu nemocný líčí své potíže přiměřeně. Atd. v jiných oblastech. Takováto kooperativní společenství obecně fungují dobře.

V jiných lidských společenstvích tomu tak není: Policista předpokládá, že druhý je zloděj, úředník daňové správy předpokládá, že druhý je daňový delikvent. Takováto společenství rovněž fungují, ovšem pouze každé ve své hierarchické struktuře, kde je zřejmé, kdo je kdo, a pokud se tato společenství neprolínají. Na stejných principech funguje i podsvětí. Partikulární zájmy jsou nadřazeny zájmy celku.

Fungování společenství vlastníků může být založeno na obou shora uvedených principech. Potiž nastane, pokud se oba principy začnou mísit: např. všichni až na jednoho chtějí kooperovat a důvěřovat, a jeden (bývalý bachař, ale na tom nezáliží) podezírá a důvěřovat není schopen. Potom dojde k rozkladu fungování.

/pokračování příště/

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil * (bez ověření), 27. Červen 2018 - 19:40

    Vy jste jako ten americký kazatel na královské svatbě. Zbývá jenom dodat amen. To bude to pokračování?

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".