Vložil Hrubý (bez ověření), 14. Červen 2018 - 10:43

Paní Markéto,

váš příspěvek je matoucí. Naprosto ignorujete NOZ, podle kterého se zakládají SVJ od r. 2014, pokud nevznikla pode ZoVB již dříve. Většina vašich odkazů na ZoVB se již neuplatní, bude třeba postupovat podle NOZ případně Zákona č. 311/2013 Sb. o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů.

Napsala jste:
„Vlastníkem jednotky v domě byla před dnem 01.07.2000 alespoň jedna další osoba kromě původního vlastníka – družstva – určitě nebylo splněno – převody začly před 5 lety.“

Není to pravda. Tazatelka nenapsala, že převody začaly před 5 lety, ona uvedla, že před 5 lety koupila byt.

Nespokojený vlastníku,

pokud by se jednalo o tzv. „odložený vznik SVJ“ tj. byly splněny Markétou uvedené 3 podmínky, tak je rozhodující pro další postup skutečnost, kdy družstvo díky převodům bytů ztratilo nadpoloviční většinu spoluvlastnických podílů v domě. Jinak se postupuje, pokud k tomu došlo před r. 2014, jinak když k tomu došlo později. Pokud by se jednalo o druhý případ (tj. SBD ztratilo většinu až po r. 2014), mělo být SVJ už založeno podle už čitovaného zákona č. 311/2013 Sb. a pak by jste mohla po družstvu založení SVJ požadovat s odkazem na něj. Proto zjistěte, kdy SBD většinu ztratilo (dodávám, že by se muselo jednat o výše uvedený případ tzv. „odloženého vzniku“, pokud by se nejednalo o "odložený vznik, pak by se postupovalo zase úplně jinak).

Když mluvíte o vaší předsedkyni, neuvedla jste čeho je předsedkyně. Typuji, že je předsedkyní výboru samasprávy, která by měla svolávat a řídit členskou schůzi družstevníků ve vašem domě a pravděpodobně na společné schůzi s vlastníky. Pokud se ve vašem domě nekonají delší dobu schůze samosprávy a vlastníků, pak je jednoduché řešení, žádat napravu po orgánech SBD, protože jsou určitě porušovány stanovy družstva podle kterých se společný členská schůze družstevníků a vlastníků ve vašem domě musí konat alespoň jednou ročně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.