Rozdělení jednotky, změna užívání a úprava jedné části

Vložil Meikaa, 12. Červen 2018 - 13:55 ::

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu v mém případě, kdy se mi zde nepodařilo dohledat dostatečně podobnou situaci, abych znala správný postup.

Mám ve vlastnictví nebytové prostory (viz příloha, využití léta jako kanceláře) v 1 NP bytového domu (SVJ, před 2012). Tyto prostory se skládají z jednoho vzhledově typického bytu (část v příloze označená „A“) a bývalé kočárkárny přes společnou chodbu (část „B“). Tyto prostory jsou v souhrnu označeny katastrem jako jednotka.

Nyní bych ráda:

  1. rozdělila jednu jednotku na dvě samostatné jednotky (dle nákresu A a B);
  2. změnila způsob užívání „bytové“ části A na bydlení;
  3. z bývalé kočárkárny B bych za pomoci pár skleněných stěn a instalatéra (přes jednu zeď jsou dostupné stoupačky k toaletě uklizečky, musely by se zde nainstalovat nové podružné měřiče pro sociální zařízení) vytvořila malý samostatný byt pro dceru. Nemělo by jít o žádné velké invazivní úpravy – pouze vytvoření přístupu ke stoupačkám.

( ⇒ nejde o nutné pořadí – ráda si nechám poradit s postupem)

Mé dotazy zní:

  1. Potřebuji na vše souhlas ostatních vlastníků? Pokud na-něco-z-uvedeného/ano, je nějaká standardizovaná podoba? Naše SVJ se 100% nikdy nesejde, protože hodně lidí pronajímá byty ze zahraničí a další schůze bude asi až koncem roku. Stačí případně nějaké potvrzení souhlasu e-mailem od většiny/každého?
  2. Jdou některé z výše uvedených kroků udělat i bez souhlasu SVJ, pouze na základě jednání se stavebním úřadem a pak zápisem do katastru?
  3. Nemáte náhodou někdo podobnou zkušenost a radu, jakými kroky ideálně postupovat? Nevím, zdali nejprve jít na katastr a řešit rozdělení, nebo se pokusit získat souhlasy vlastníků, či vyplnit nějaký papír a jít na stavební úřad?

Rovnou se omlouvám, pokud mám někde špatnou terminologii – v tomto oboru nemám žádnou zkušenost ani vzdělání. Informace ráda doplním.

Děkuji.

PřílohaVelikost
IMG_2019e.jpg646.87 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.