Vložil Jose1f (bez ověření), 10. Červen 2018 - 18:43

Jestliže máte dvoje stanovy, jedny staré, uložené ve veřejném registru a druhé nové, sice schválené shromážděním vlastníků, ale v registru dosud neuložené, potom platí, že jsou závazné stanovy oboje.

Něco podobného jsme v našem SVJ před léty také zažili, uvedu příklad. Podle starých stanov, uložených v registru, mohli vlastníci jednotek našeho SVJ chovat pejsky ve svém bytě. Podle nových stanov to však bylo zakázané. Ergo kladívko, po odsouhlasení nových stanov museli všichni pejsci z domu pryč.

Později se objevil nový nabyvatel jednotky, který při sepisování smlouvy nové stanovy nečetl, a ani ho na ně nikdo neupozornil. Pro něho, jako pro třetí osobu, jsou totiž závazné stanovy uložené v registru.

Nový nabyvatel jednotku řádně koupil a přistěhoval se – s pejskem. Nastaly tahanice. Musí dát pejska pryč, nebo nemusí? Nový vlastník se nedal a tak jsme se s ním dohodli, že se stane jediným vlastníkem v našem SVJ, který bude smět mít pejska. (Měli jsme štěstí, vlastníci to přijali.)

Také jsme se mohli dohadovat u soudu. Nový vlastník by ale argumentoval tím, že pejska velmi miloval a že by mu vznikla materiální i nemateriální újma. A hledal by se pachatel, který tu újmu způsobil a který by ji musel zaplatit (=zanedbal zanesení nových stanov do registru). Ale to už by byl jiný příběh.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.