Vložil Hrubý (bez ověření), 2. Červen 2018 - 21:39

Máte pravdu. Neuvedl jsem správně, že do vyúčtování nákladů na vytápění nepatří náklady spojené se správou kotelny.

Tazatel by tedy měl odůvodnit reklamaci odkazem na § 6 odst. 2 a 3 zákona č. 67/2013 Sb. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-67#p6. Podle tohoto ustanovení se rozdělí náklady na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období na složku základní a spotřební. Základní složka je rozdělena mezi příjemce služeb podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce. Spotřební složka je rozdělována mezi příjemce služeb úměrně výši náměrů stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, zohledňujících i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou. Další podrobnosti jsou uvedeny ve vyhlášce č. 269/2015 Sb. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-269.

Uvedené předpisy neumožňují vyčlenit z celkových nákladů na vytápění část a tu rozúčtovat všem jednotkám stejně jak rozhodl předseda. Jak jste správně uvedl, takový postup je nepřístupný.

Z uvedeného také vyplývá, jak jste také už uvedl, že ani bývalý správe nepostupoval správně, když uvedené náklady na správu kotelny nezahrnul do rozúčtování nákladů na vytápění, nýbrž je čerpal z tzv. fondu oprav, do kterého vlastníci přispívají dle spoluvlastnických podílů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.