Vložil Hrubý (bez ověření), 27. Květen 2018 - 10:32

Záleží na tom, jak si kdo vysvětluje pojem vyúčtování. Vyúčtováním se může rozumět přehled výdajů (nákladů), na které byly zálohy (příspěvky) použity. Rozdíl mezi výší záloh a výdajů představuje nevyčerpaný zůstatek záloh (příspěvků).

Někdo si pojem vyúčtování vysvětluje jako výše uvedené vč. vypořádání zůstatku nevyčerpaných záloh (příspěvků) tj. jejich vrácení vlastníkům případně jejich převedení do následujícího období.

Řádné vyúčtování či vyúčtování s vypořádáním nebo převedení zůstatku do následujícího období je zajištěno pouze správně vedeným účetnictvím podle zákona o účetnictví a prováděcí vyhlášky. Ověřit správně vedené účetnictví tedy může např. účetní se živnostenským oprávněním pro provozování živnosti vázané skupiny 214 přílohy č. 2 živnostenského zákona „Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence“.

Zásady správného vedení účetnictví jsou uvedeny především v § 8 zákona o účetnictví č. 563/1991 Sb.:

"§ 8

(1) Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné a způsobem zaručujícím trvalost účetních záznamů.

(2) Účetnictví účetní jednotky je správné, jestliže účetní jednotka vede účetnictví tak, že to neodporuje tomuto zákonu a ostatním právním předpisům ani neobchází jejich účel.

(3) Účetnictví účetní jednotky je úplné, jestliže účetní jednotka zaúčtovala v účetním období v účetních knihách všechny účetní případy, které v něm měla zaúčtovat podle § 3, a nejpozději do konce tohoto období za jemu bezprostředně předcházející účetní období sestavila účetní závěrku, popřípadě i konsolidovanou účetní závěrku, vyhotovila výroční zprávu, popřípadě i konsolidovanou výroční zprávu, zveřejnila informace podle § 21a a má o těchto skutečnostech veškeré účetní záznamy, a to přehledně uspořádané.

(4) Účetnictví účetní jednotky je průkazné, jestliže všechny účetní záznamy tohoto účetnictví jsou průkazné (§ 33a) a účetní jednotka provedla inventarizaci.

(5) Účetnictví účetní jednotky je srozumitelné, jestliže umožňuje jednotlivě i v souvislostech spolehlivě a jednoznačně určit

  1. obsah účetních případů alespoň s použitím účetních metod uvedených v § 4 odst. 8,
  2. obsah účetních záznamů s použitím nástrojů uvedených v § 4 odst. 10,
  3. vazbu mezi účetním záznamem vzniklým seskupením a dílčími účetními záznamy v případech uvedených v § 33 odst. 5.

(6) Účetnictví účetní jednotky je vedeno způsobem zaručujícím trvalost účetních záznamů, jestliže účetní jednotka je schopna splnit povinnosti spojené s jejich úschovou a zpracováním podle § 31, 32 a § 33 odst. 3 a 7 po celou dobu, po niž jsou jí tímto zákonem uloženy."

Podle § 1179 NOZ platí:

„Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.“

Způsob nahlížení by měly upravovat vaše stanovy.

Pokud někdo z vlastníků rozumí účetnictví, neměl by být pro něho problém (pokud mu je umožněn jeho zákonný nárok a SVJ mu umožní přístup ke všem účetním dokladům a účetním knihám) zkontrolovat správně vedené účetnictví.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.