Vložil lake, 23. Květen 2018 - 9:16

TN napsal: „V SVJ pod správou SBD Krušnohor jsou příspěvky na správu předmětem daně, …“

Tomu nevěřím, pane TN. Nejspíše se mýlíte. Šlo by o zjevně nesprávný a protizákonný postup. (Pokud jste mínil jen daň z přidané hodnoty – to je jiná záležitost, jak už zde upozornil pan Pavel.)

Podle § 18 odst. 2 písm. f) zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů platí, že „[p]ředmětem daně nejsou (…) příjmy společenství vlastníků jednotek z (…) příspěvků vlastníků jednotek na správu domu a pozemku (…).“. Toto je kogentní ustanovení zákona, které nemůže být překonáno stanovami SVJ. Platí zákon o daních z příjmů – takže stanovy společenství jsou v této části neplatné.

Daňová povinnost neexistuje pouze u těch příspěvků, které jsou výslovně určeny na správu domu a pozemku. Možná, že vaše SVJ vybírá kromě těchto příspěvků také příspěvky na vlastní správu právnické osoby SVJ podle § 1180 odst. 2 NOZ. Příspěvky v této druhé skupině ovšem podléhají dani z příjmů, neboť se na ně nevztahuje vynětí z daňové povinnosti podle § 18 odst. 2 písm. f) ZDP.

• K pojmu „vlastní správní činnost“ a „náklady vlastní správy“ viz § 338 odst. 1, § 358 odst. 3 písm. e), a dále § 403 NOZ. Tyto činnosti nejsou u SVJ činnostmi správy domu a proto je daňový režim u příspěvků na tento účel odlišný. Ostatně každý z obou příspěvků se mezi vlastníky rozpočítá odlišným způsobem, takže SVJ to musí rozlišit.

Na závěr připomínka: musíte jako člen SVJ trvat na tom, aby již při schvalování rozpočtu bylo postaveno najisto o kterém z obou „příspěvků“ se hlasuje. Zda se míní příspěvek na správu domu a pozemku podle § 1180 odst. 1 NOZ, nebo příspěvek na správu samotné právnické osoby podle § 1180 odst. 2 NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.