Vložil lake, 23. Květen 2018 - 6:10

Vážený andzm,

vysvětloval jsem už mnohokrát jak je to s oním proslulým „fondem oprav“. Slovo „fond“ je odborný výraz z oblasti účetnictví. Jestliže nějaká osoba tvrdí, že vytváří FOND, pak samozřejmě musí být dodrženy všechny náležitosti, které zákon spojuje s tvorbou fondu účetní jednotky.

SVJ samozřejmě může vytvářet v účetnictví fond, například na budoucí opravy VLASTNÍHO majetku SVJ. Fond je možno tvořit ze zdanitelných příjmů (výnosů). SVJ ovšem zpravidla takové příjmy/výnosy nemá.

Účelem fondu v účetnictví účetní jednotky je, aby ú. j. neplatila z příjmů/výnosů daň z příjmu. Peníze ve fondu jsou tedy „chráněny“ před daní z příjmu právnických osob, jsou dočasně chráněny před hrabivým státem a jeho finančními úřady. Teprve po použití fondu na daný účel se dá zjistit, zda šlo o náklad/výdaj daňově uznatelný – a podle toho se pak bude danit, nebo nebude.

Jestliže SVJ používá pojem „fond oprav“ a při tom nejde o fond, pak požadavek na takto označenou platbu je neplatný a nevymahatelný od samého počátku – jde nejspíše o pokus o podvod ze strany právnické osoby SVJ. Kdyby částka byla (správně) označena jako dlouhodobá záloha, muselo by SVJ zdůvodnit (alespoň rámcově) na co tuto zálohu hodlá v budoucnu použít a kdy. Muselo by v účetnictví vést zároveň i svůj závazek (ve stejné výši) vůči plátcům záloh. A Vy byste si hlídal na co zálohu poskytujete, kdy bude zúčtována a vyúčtována a kdy obdržíte případný přeplatek.

Každá záloha je přece zúčtovatelná a musí být s plátcem vypořádána, nejpozději po použití zálohy na účel, ke kterému byla vybrána. Existuje k tomu konstantní judikatura. Prosím uvědomme si, že přijatá záloha je pro SVJ zároveň závazkem vůči plátci zálohy. Není co zdanit a není tedy dán důvod pro tvorbu fondu. Jistě každý rozumný člověk chápe, že mezi zálohovou platbou a platbou „do fondu“ je nebetyčný rozdíl.

Představte si, že za Vámi přijde plačící známá sousedka, že nemá peníze na jídlo a oblečení pro své tři děti – a poprosí abyste jí poskytl půjčku 10000 Kč. Pak Vám bude tvrdit, že nešlo o půjčku, ale o Váš dar. A že je v pořádku, když si za ty peníze pořídila novou televizi. A že Vám tedy samozřejmě nebude nic vracet.

Tak v tomhle je rozdíl mezi platbou do FONDU a platbou ZÁLOHY.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.