Vložil Misme, 21. Květen 2018 - 13:18

Markéto, díky za důvěru. Budu psát zde, jen kdyby šlo o nějakou choulostivou informaci, tak písnu na e-mail. Na váš příspěvek jsem reagovala proto, že z vás vyzařuje potenciál dovést „vaši věc“ do úspěšného konce. A taky proto, že s takovým vyúčtováním by byla škoda ;-) nevyužít „nápravnou“ šanci. Ale pro jedinečnost každého z nás a každého našeho případu nelze podat přesný návod. Jsem samouk, laik a upozorňuji, dosud nemám rozsudek, mohu prohrát.

Střípky informací jsem před pěti lety začala sbírat na internetu, gůgl mě velmi brzy nasměroval na toto fórum a přestože úroveň diskuse se zde často zvrtává v dokazování toho, kdo je velký a větší a úplně největší idiot nebo šmejd, dají se zde stále nalézt cenné názory a postoje k dění v bytové politice. Ale hledat je zapotřebí všude jinde, kde narazíte na patřičné informace. Vzory žalob jsem hledala na internetu, z jejich průniku a toho, jak je pro mne přirozené se vyjadřovat (ctím strukturu), jsem vytvořila mustr pro tu svou, a psala a psala a psala. V první verzi měla žaloba ;-) cca 100 stran bez příloh, pak jsem zkracovala, zkracovala, nakonec z toho bylo cca 30 stran plus cca 60–80 stran příloh (nejdůležitějších důkazů). V průběhu let ale žalobu doplňuji (;-)před každým jednáním) o nové skutečnosti a důkazy k nim.

Co bych vám doporučila:

Všechno, co vůči SVJ konáte, dělejte písemně a v budoucnu doložitelným způsobem (dodejka, doporučený dopis, převzetí proti podpisu).

Obracejte se na kdejakou státní instituci (i ty nestátní, ale ty státní jsou zde pro nás), opět písemně. Pokud dostanete pro účel důkazu nepoužitelnou odpověď, nepoužijete ji, ale aspoň jste to zkusila, něco se dověděla. Pokud nebudete spokojena s odpovědí, můžete se ptát dále a znova. ;-) Není to trestné.

K tomu skládání záloh do úschovy jsem vám už něco napsala výše. I kdyby se vám podařilo nějakého „uschovatele“ najít, půjde pravděpodobně o úschovu úplatnou a bez pojištění a stejně to jednou (pokud je ta platba regulérně stanovena) budete muset SVJ uhradit. Já bych si tím nekomplikovala život. Kromě toho proti té úschově u mne hovoří ještě jedna věc, a to je skutečnost, že neplatiči se (konečně) dostávají do zorného pole mocných. A vašim cílem není neplatit, ale kultivovat ty, co chtějí vládnout SVJ. V této souvislosti mě napadá ještě jedna věc – pokud vás bude žalovat SVJ jako neplatiče, máte jistotu, že bude soud řešit správnost vyúčtování? Já jsem toho názoru, že bude řešit žalobní návrh a tečka.

V tomto vláknu jsem našla cenné upozornění – rozhodně, pokud pozastavíte platby, písemně průkazným způsobem a se zdůvodněním SVJ informujte.

Co bych vám doporučila – pokud považujete výši vašich přeplatků za zbytečně vysokou, vyzvat písemně (průkazně) SVJ k jejich snížení, pokud neodpoví, můžete jim oznámit, že s ohledem na výši přeplatků v předchozích letech a jejich neochotě dohodnout se na přiměřené výši plateb, do doby, než řádně zdůvodní a doloží, na jakém podkladě stanovili výši záloh na letošní rok, tak budete hradit … Kč/měsíc a rozepsala bych částky na jednotlivé položky.

A na konec – ať už budete mít advokátní zastoupení nebo ne, je to vaše „kůže“, kterou ponesete na „trh“. Zní to ošklivě, slušným a lidumilným advokátům se předem omlouvám, ale advokát dostane zaplaceno, ať případ dopadne jakkoliv. Spoléhejte více na sebe než na něj, diskutujte s ním, prověřujte si jeho stanoviska, kontrolujte ho… Ostatně, je to také jen člověk a proto není vševědoucí, nechybující a neomylný.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.