Vložil jan852 (bez ověření), 18. Květen 2018 - 14:07

Něco málo jsem Vám psal ZDE takže znovu, protože je rozdíl mezi nesplněním povinností dle §1179 NOZ a nedoložením podkladů dle §8 z.č.67/2013 a z Vašeho příspěvku není jasné čeho se týká.

1) Pokud jste požádala nahlížet dle §1179 NOZ a SVJ po uplynutí 30 dnů neumožnilo nahlížet oznamte SVJ písemně s dodejkou, že do té doby než splní svou povinnost dle §1179 NOZ skládáte měsíční platby do advokátní popř. notářské úschovy (soudní úschova není použitelná a nemá smysl) a do úschovy SKUTEČNĚ peníze začněte skládat (nevyhrožujte pokud nejste schopna své výhružky splnit). Já se dokonce domnívám, že pokud SVJ neumožní nahlížet dle §1179 NOZ je člen SVJ oprávněn zastavit všechny platby, ale skládání do úschovy (advokátní,notářské) je jaksi "čistší", protože nemůžete být nazývána "neplatičem".

Dále je několik možných pokračování:
a) Podáte žalobu na hlížení dle §1179 NOZ.
b) SVJ se zalekne (málo pravděpodobné), že jim přestali chodit od Vás peníze a umožní nahlédnout dle §1179 NOZ, problém tedy vyřešen.
c) Pravděpodobnější, že SVJ začne vyhrožovat a posílat předžalobní upomínky. Neustupte, časem předžalobní "bláboly" přestanou chodit a pokud Vás SVJ skutečně zažaluje došlo by k situaci, kdy žalobce (SVJ) se domáhá smluvního a zákonného plnění z Vaší strany, přičemž sám neplní své smluvní a zákonné povinnosti. Chtěl bych vidět soud, který by Vás odsoudil, soud musí dojít k závěru, že nelze očekávat plnění povinností jedné strany pokud je druhá také neplní.
Dám příklad z dopravy, není možné očekávat, že vozidlo jedoucí z vedlejší silnice dá přednost v jízdě vozidlu přijíždějícího z hlavní silnice pokud samo výrazně nedodržuje pravidla silničního provozu. Jinak řečeno, pokud pojedete po hlavní silnici rychlostí 85 km/hod. v obci, kde je maximální povolená rychlost 50 km/hod. a nabouráte do vozidla přijíždějícího z vedlejší silnice budete označena za viníka nehody, protože řidič vozidla přijíždějící z vedlejší silnice Vám přednost v jízdě dá, protože předpokládá, že jedete max. 50 km/hod. (tj. dodržujete pravidla silničního provozu). Pokud řidič sám výrazně nedodržuje pravidla silničního provozu (vysoká rychlost) nemůže očekávat, že ostatní účastníci silničního provozu je vůči němu budou také dodržovat (dají mu přednost v jízdě).
Vemte také na vědomí, že SVJ nemůže zažalovat zálohy na služby po skončení zúčtovacího období, může vymáhat pouze úroky z prodlení pokud by člen SVJ skutečně zálohy neplatil.

Možných pokračování je více, jsou zde i různé kombinace dle odst. a),b),c).

2) Tohle se týká vyúčtování služeb. Předpokládám, že víte jaký je rozdíl mezi zálohami na služby a náklady vlastní správní činnosti.
Jen správné a řádné vyúčtování služeb je splatné. Pokud ho nemáte řiďte se radou "lakeho" tj., pokud jste ani do konce srpna neobdžela správné vyúčtování (pozor, pokud máte zúčtovací období kalendářní rok).
Pokud jste i požádala o podklady dle §8 z.č.67/2013 a SVJ Vám nic nedoložilo není vyúčtování splatné, protože je nepřezkoumatelné.
------------------------------------------
Podle toho co uvádíte jste ve stejné situaci jako já. Mně neumožnily nahlédnout dle §1179 NOZ a mám i vadné vyúčtování služeb za rok 2016, v jaké situaci jsem já a jak to dělám jsem Vám popsal TADY. Jestli to dělám dobře nevím a jsem zvědav jestli si "spálím zadek" nebo ne.
-------------------------------------------
Vemte také na vědomí, že vyúčtování služeb buď je správné a tedy splatné, nebo není správné a tedy nesplatné, není nic mezi tím. Soudit se není jen o pravdě, ale také o penězích (musíte to profinacovat pokud se necháte zastoupit advokátem) a může to být "běh na dlouhé trati", protože ani soudci neví vše (odvolání, dovolání.. fuj). Viděl jsem katastrofální rozsudek nižšího soudu, kde soudce nechápal rozdíl mezi zálohami na služby a zálohami na vlastní správní činnost (krátkodobé zálohy).
-------------------------------------------
Závěrem Vám dám osobní radu, jste podle toho co píšete osoba která se v problematice SVJ orientuje. Jestli jste schopna se zastupovat u soudu nevím, já jsem odvahu neměl, protože v procesních záležitostech bych si "mohl zlámal nohy", ale pokud se rozhodnete soudit (aktivně, pasivně) a necháte se zastupovat advokátem hledejte
advokáta již teď a nenechávejte to na poslední chvíli až Vás SVJ zažaluje. Ne každý advokát rozumí bytovému právu (vlastní zkušenost), oslovte jich několik, popište problém, řekněte že hledáte dlouhodobou spolupráci a prověřte si jestli tomu rozumí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.