Vložil Antihoteliér (bez ověření), 19. Květen 2018 - 11:38

Přečetl jsem si vlákno celé a dle mě jste úplně mimo mísu vy.

Ubytovací služby, tak jak je definuje FÚ nebo GFŘ, můžete provozovat je v prostorách tomu vhodných a řádně zkolaudovaných. A to evidentně nemáte, pokud je provozujete v bytovém domě a v jednotce vymezené dle ZVB a dokonce i NOZ. Pojdme ale k režimům, ve kterém svůj byt (nebo byt někoho jiného pronajímáte)


Obecný nájem Obecný nájem dle § 2201 občanského zákoníku, můžete provozovat kde chcete. A to jak bytu, tak auta, tak čekohokoliv jiného. Ale obecný nájem nemá ale ani ťuk společného s tím, že jdete na online platformy AirBnB, RentFlat, Booking.com a tam podnikáte tím, že pronajímáte svůj byt. Tím jste v režimu podnikání a ubytovacích služeb. A pokud daníte jako ubytovací služba, tak ji zřejmě i tak provozujete, to nejde oddělit.


Nájem bytu o pozemku Občanský zákoník výslovně stanoví, že nepůjde o nájem bytu a domu v případě, že nájemce bude byt nebo dům využívat k rekreaci nebo jinému zjevně krátkodobému účelu, což je právě případ služby Airbnb. O nájem bytu či domu tedy nepůjde.


Smlouva o ubytování Nepůjde ani o Smlouvu o ubytování (neboli o přechodném nájmu), kterou se ubytovatel zavazuje poskytnout ubytovanému na ujednanou dobu přechodné ubytování v zařízení k tomu určeném. Na první pohled se zdá, že v případě Airbnb půjde právě o ubytování.

Ačkoliv se s tímto názorem lze běžně setkat, je nutné povšimnout si zákonné podmínky spočívající v tom, že musí jít o zařízení určené k přechodnému ubytování.

Důvodová zpráva k občanskému zákoníku uvádí, že taková zařízení jsou např. hotely, noclehárny, ubytovny či podobná zařízení. „Podobnými zařízeními“ mohou být dle některých názorů i chaty či byty užívané ke komerčnímu poskytování ubytovacích služeb, avšak například vyhláška č. 501/2006 Sb. o obecných požadavcích na využívání území výslovně uvádí, že stavbou ubytovacího zařízení nejsou rodinné a bytové domy (§ 2 písm. c) vyhlášky).


závěr, závěr závěr, závěr

Ačkoliv, jak jsem uvedl výše, nedochází prostřednictvím služby Airbnb k uzavření smlouvy o ubytování, a ačkoliv platí, že pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor není živností (§ 3 odst. 3 písm. ah) zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání), hostitelé přesto jsou podnikateli dle živnostenského zákona.

Za zdánlivý logický rozpor může odlišné vymezení „ubytovacích služeb“ jako volné živnosti oproti definici ubytování podle občanského zákoníku.

Poděkování

Poděkování patří googlu, že mi vyhledal informace Poděkování patří také AK Kropaček Legal, z jejich materiálu jsem čerpal Poděkování patří panu Netolovi, že mě na z.š. naučil číst

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.