Vložil Markéta Gr., 15. Květen 2018 - 18:12

Mám stejný záměr – podělit se se svými zkušenostmi a dát ostatním „návod“, jak se bránit. Bohužel v mém případě jde o více, než pouhé nahlížení..např. že většina vlastníků platí opravy za větší spoluvlastnické podíly na spol.majetku, které mají členové výboru – což mě už ani nepřekvapuje. Hlasovací právo si ponechali „vyvolení“ o 1,6% silnější, ale opravy zaplatí stejným dílem, jako ostatní. Ve stanovách, ani prohlášení nic takového dohodnuto není.

Taky platím z daní PČR a budu jako vlastník platit i právníka, který by zastupoval předsedu SVJ, když si to Shromáždění odsouhlasí. On nedá z vlastní kapsy ani korunu, to se to pak soudí…Není to absurdní platit osobě podezřelé z protiprávního jednání obhájce, který ho případně vyseká?

Každý má právo na svůj názor, ale pokud nezná veškeré pozadí konkrétního případu jsou takové útoky předčasné… Asi jsem až moc podrobně studovala různé rozsudky žalob vlastníků na protiprávní jednání SVJ a také tady vlastníci moc optimismem nehýří a těch úspěšných je jako šafránu. Proto mám z žaloby strach a není to jen otázka financí (které nemám nazbyt), ale i času…Do spisu a důkazů u PČR mohu nahlédnout kdykoliv na požádání, jak je to v případě soudního jednání? Píšete nejdřív za rok, možná dýl…

Pokud by zákonodárci za mé daně odváděli kvalitní práci i pro vlastníky a umožnili mu i jinou možnost domoci se svých práv, než soudně, pak by se vlastník v tom tak neplácal. Samozřejmě, že jsem se nejprve obrátila na advokátní kancelář a cituji z odpovědi: „Mohu vám nabídnout pouze bežný proces, tedy načtení celého případu specializovaným teamem právníka a advokáta (vždy pracují ve dvojici + asistent) , přičemž standardní sazba 3490 Kč bez DPH/pracovník.“ Sepsání a zaslání předžalobní výzvy předsedovi k sjednání nápravy cca 15tis.? Pro tři pracovníky? Asi tak mi to vychází, pokud budou číst a psát hodinu.

Z diskuzí mi vychází, že ti co se nebrání libovůli správců jsou „tupé ovce“ a ti co se brání v rámci svých možností jsou „magoři“ a „svině“, protože nemají desítky tisíc na dopisování mezi právníky a zneužívají PČR. Hledala jsem zde radu a pomoc… Stejně tak i u PČR, kde mi bylo nabídnuto prověření hospodaření SVJ, mohli mě taky poslat domů s tím, že to není v jejich kompetenci a mám se obrátit na soud. Já žádnou zkušenost s PČR a jejich postupy nemám, tak jsem souhlasila.

Překvapivě i zde mi přispěvatelé doporučují „přečíst trestní zákoník“ i v řadě jiných diskuzí. Žádná metodická příručka, jak postupovat při porušování práv vlastníka a porušování povinností při správě mého majetku předsedou SVJ prostě není.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.