Vložil TN. (bez ověření), 22. Květen 2018 - 17:34

Zákon č. 67/2013 Sb. zůstane nenovelizován v účinnosti. Představte si následující situaci, která není neobvyklá, dokonce bych ze své zkušenosti řekl poměrně častá:

Byt je na prodej, protože se majitel bytu za prací odstěhoval do jiného města, a tak ho třeba poslední dva roky pronajímá. V říjnu byt prodá a v rámci prodeje se odstěhuje nájemník, protože nabyvatel kupuje byt pro sebe. Podle duchu novely §1186 obdrží vyúčtování výhradně nabyvatel a to za celý kalendářní rok a on také obdrží přeplatek, popř. bude povinen zaplatit nedoplatek.

Nicméně převodce coby pronajímatel bude stále povinen v souladu se zákonem 67/2013 Sb. vyhotovit bývalému nájemníkovi vyúčtování, doručit do 30.4. následujícího roku a vyplatit mu přeplatek.

Protože ale vyúčtování od SVJ neobdrží, neobdrží ani přeplatek, provede vyúčtování snad jen na základě součinnosti a vstřícnosti nabyvatele, který mu vyúčtování ochotně naskenuje. (Haha!)

A teď si představte, že nájemník měl nedoplatek, který podle zákona č. 67/2013 Sb. bude nadále povinen doplatit pronajímateli, kterým byl převodce (protože novela §1186 nic neříká o přechodu zaniklého nájemního práva, které by normálně přešlo na nabyvatele, ale jakmile je nájemní smlouva zrušena, nemá co přejít). Jenže nabyvatel bude také povinen zaplatit (cizí) nedoplatek svému SVJ. Vítězně z toho vyjde převodce, který zinkasuje nedoplatek a záleží na jeho slušnosti, zda ho přepošle nabyvateli. A opačně: nájemník měl přeplatek, avšak přeplatek zinkasuje nabyvatel a bude záležet na jeho slušnosti, zda ho přepošle převodci a by ten mohl vyplatit svému nájemníkovi.

Ať žije spravedlnost, jednoduché zákony a snižování administrativní zátěže!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.