Vložil N. Klainová (bez ověření), 16. Květen 2018 - 18:54

Znovu se vracím k § 1186. Po zběžném pročtení návrhu jeho změny a hlavně DZ k ní, jsem před časem upozorňovala ty, kdo platí dobrovolně vyšší zálohy na služby, aby zaregistrovali změnu, protože mají přecházet i pohledávky ze služeb viz http://www.portalsvj.cz/…24307/142880

Přechod pohledávek ze služeb jsem si nevymyslela, ale přečetla v DZ k odst. 3:

„A konečně se vyjasňuje, že předmětem přechodu jsou i pohledávky a dluhy týkající se plnění spojených nebo souvisejících s užíváním bytu** (tzn. přechází veškeré dluhy vůči osobě odpovědné za správu domu a pozemku – povaha dluhů je samozřejmě omezena právní osobností osoby odpovědné za správu domu a pozemku).“

Jiné pohledávky vlastníků za SVJ ze služeb než z přeplatků mne nenapadly. Uměla jsem si představit např. pohledávky vlastníků z dosud nevyplaceného nájemného společných částí, protože tam je výše známa a převodce a nabyvatel se mohou domluvit na finančním vypořádání.

Dnes jsem se znovu vrátila k § 1186, protože se čas připomínek blíží. Nové ustanovení vnímám trochu jinak, než autoři DZ. Jestli správně – nevím.

Navrhované znění § 1186:

(1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu a pozemku povinnost vypořádat příspěvky na správu domu a pozemku a zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu poskytovaná osobou odpovědnou za správu domu a pozemku.

Tady nejde o žádnou novinku. Vypořádání záloh na služby bylo uvedeno nově pro pořádek. Nevyčerpané zálohy na služby se při převodech jednotky nevypořádávaly nikdy. Nebyly k tomu ani podklady.

(2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou.

Že by měly být v potvrzení i dluhy na zálohách na služby, už v zákoně není. Pro pořádek to mohlo být doplněno i ve druhém odstavci.

(3) Při převodu vlastnického práva k jednotce přechází s jednotkou na nabyvatele pohledávky a dluhy převodce vůči osobě odpovědné za správu domu a pozemku, ledaže je nabyvatel jednající v dobré víře nemohl z potvrzení doloženého převodcem zjistit nebo osoba odpovědná za správu domu a pozemku potvrzení bez zbytečného odkladu nevydala, ač o něj byla převodcem požádána, a nabyvatel jednal v dobré víře. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu a pozemku.

Pohledávky a závazky z vyúčtování služeb nemohou být součástí potvrzení,protože v době prodeje jednotek nejsou známy. To znamená, že přeplatky a nedoplatky by se nadále měly vypořádávat s původními vlastníky jednotek.

Do připomínek:

Opakuji, co jsem už napsala dříve:

V potvrzení jsou uváděny dluhy a pohledávky. O závazcích ani slovo. Proto by tam mělo být výslovně uvedeno, jestli na nabyvatele přechází i podíl převodce na závazcích z nesplaceného úvěru SVJ, který je vyčíslitelný ke dni převodu jednotky. Je výše může být promítnuta do prodejní ceny jednotky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.