Novela nahlížecího paragrafu (§ 1179). Vlastnické hnutí zvedá hlavu. Prosím o pozměňovací návrhy

Vložil TN. (bez ověření), 9. Květen 2018 - 21:03 ::

SČMBD se naštěstí nepodařilo přes silný lobbing zrušit § 1179. Rozhodl jsem se vstoupit do boje a obtěžovat poslance, dokud nenajdu někoho, kdo předloží poslanecký návrh změny. Za tímto účelem je třeba navrhnout konkrétní změnu, tedy novelizované znění § 1179 tak, aby mělo hlavu a patu, bylo prosaditelné a v případě úspěchu a schválení nenadělalo víc škody, než užitku, a sepsat k němu důvodovou zprávu.

Protože ve skutečnosti § 1179 považuji za naprosto základní paragraf celého bytového spoluvlastnictví a ve vazbě na čl. 17 LZPS (právo na informace) za absolutně kogentní a nezrušitelný, ale praxe správců a zejména SBD je pochopitelně opačná, protože bez průběžného poskytování informací mohou volně tunelovat rozpočty SVJ, okrádat vlastníky a stavět je do role bezmocných pozorovatelů, je nezbytné posílit právo vlastníků na účinnou kontrolu správy domu a hospodaření SVJ.

SČMBD se podařilo do novely NOZ (viz http://www.portalsvj.cz/…-hnuti-na-ko) protlačit spoustu nenápadných změn, které fakticky zruší vlastnické právo v ČR a přiblíží společenství vlastníků k bytovému družstvu (rozuměj, aktivní vlastník vědom si svých práv se stane pouhou loutkou a bezedným vědrem plným peněz v rukou papalášů z SBD). Novela NOZ umožní velícímu štábu SČMBD zavelet „oslíčku, otřes se“ a dukáty z 1,3 miliónů oslů se budou sypat, bez možnosti jednotlivců cokoli ovlivnit. Je však možné, že pokud by se nám podařilo zakotvit do NOZ právo na informace dostatečně silně, aktivní vlastníci dostanou do rukou mocný ofenzivní nástroj, který by měl umožnit otevřít pasivní většině oči. Bez informací není demokracie, bez demokracie není vlastnické právo.

Současné znění § 1179 je:

Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu a pozemku hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů. 

Současná formulace je nešťastná z následujícíh důvodů:

  • lze se seznámit pouze s „hospodařením“ (přičemž není jasné, co zákon myslí „hospodařením“, zákon pojem nedefinuje podobně jako nedefinuje „domácnost“; každý ví, co je domácnost, každý ví, co je hospodaření, ale kdo se někdy soudil o nahlížení do listin SVJ, zjistil, že co je jasné selskému rozumu, nemusí být jasné soudci či soudkyni)
  • lze se seznámit pouze se „správou domu a pozemku“ (zákon definuje v § 1189)
  • lze nahlížet pouze „do smluv uzavřených ve věcech správy“ (do smluv neuzavřených ve věcech správy nahlížet nelze)
  • lze nahlížet „do účetních knih“ (definuje § 13 ZoÚ)
  • lze nahlížet „do dokladů“ (správci slovo „dokladů“ vykládají „účetních dokladů, čímž zužují význam a obsah slova "doklad“)

Podle mého názoru by přitom postačovala následující formulace:

Každý vlastník jednotky má právo nahlížet do všech listin společenství vlastníků jednotek a pořizovat si z nich výpisy, opisy a kopie.

Co se vyřeší:

V současnosti mnoho špatně řízených SVJ upírá vlastníkům právo nahlížet do čehokoliv jiného, než 1. smluv uzavřených ve věcech správy, 2. účetních knih, 3. účetních dokladů (faktur). Dovolují pouze prohlédnout tyto dokumenty a zakazují pořizovat výpisky, natož kopie vlastním fotoaparátem. Sice se zdá, že aktuální judikatura (viz http://www.portalsvj.cz/…-l-i-ks-hrad) je vůči aktivním vlastníkům relativně vstřícná, ale bohužel častá je i praxe opačná, kdy soudy nepřiznávají vlastníkům právo okopírovat si relevantní listiny (viz http://www.portalsvj.cz/…ne-nahlizeni), vlastníci se musí zbytečně soudit, utrácet své peníze, přitom výbor (SBD) disponuje neomezenými prostředky na advokáty a může se odvolávat a udolávat oponující vlastníky, dokud svůj boj sami nevzdají, nebo je k tomu nedonutí tupí sousedé.

Proto navrhuji jednoznačnou formulaci:

Každý vlastník jednotky má právo nahlížet do všech listin společenství vlastníků jednotek a pořizovat si z nich výpisy, opisy a kopie.

Díky této široké formulaci získá vlastník právo nahlížet do „všech listin“, to jest taktéž do:

  • všech smluv (tj. nejen smluv uzavřených ve věcech správy)
  • inventarizačních zápisů a inventurních soupisů (§ 29–30 ZoÚ)
  • daňového přiznání
  • rozpočtu
  • technické a stavební dokumentace k společným částem domu
  • revizních zpráv, zpráv inspekčních a z kontrolních dnů
  • posudků, přípravné, zadávací, projektové dokumentace k opravám, rekonstrukcím a modernizacím, protokolu o otevírání obálek apod.
  • právních spisů
  • zápisů z jednání shromáždění
  • zápisů z jednání výboru (popř. rozhodnutí předsedy)
  • do korespondence
  • atd.

…No a hlavně bude konečně konstatováno, že vlastník má právo pořídit kopie všech listin a nebude muset ztrácet energii zbytečnými žalobami.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.