Vložil TN. (bez ověření), 9. Květen 2018 - 10:13

§ 3
Vymezení a rozsah služeb
(1) Službami jsou zejména dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody a odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů a odvoz komunálního odpadu.
(2) Rozsah poskytovaných služeb si poskytovatel služeb a příjemce služeb ujednají nebo o něm rozhodne družstvo nebo společenství.

Pokud dům nemá společnou anténu, výtah, ústřední vytápění (či vlastní kotelnu), vlastní odpadní jímku apod., pak je zřejmé, že SVJ nebude tyto služby zavádět a předepisovat.

U nás ale třeba máme výtah a rozhodli jsme se službu „Provoz výtahu“ nezavádět, jelikož spotřeba elektřiny je v celkových nákladech tak nepatrná, že máme osvětlení i elektřinu výtahů v jedné službě „Společná elektřina“. Probírali jsme to r. 2015 na schůzi a nikdo z vlastníků službu zavést nechtěl, dokonce ani bydlící v přízemí ji nepožadovali, byť ti by byli osvobozeni (jednalo by se pro ně o ušetření desetikoruny ročně). Podle metodického pokynu MMR do služby Provoz výtahu patří ještě drobná údržba toho výtahu, spočetli jsme, že jde asi o 30–70 tisíc Kč ročně a pokud bychom měli samostatně evidovat (účtovat) údržbářské náklady pro výtah (služba) a pro dům (správa domu), zbytečně bychom si komplikovali život. Máme přímo v zápise ze schůze, že zavedení služby Provoz výtahu nikdo nenavrhl a že tedy službou není.

Když o tom teď přemýšlím, tak je otázka, zda SBD v případě úklidu nepřemýšlejí stejně – chtějí svým účetním ušetřit čas a proto náklady na úklid (faktury, popř. DPP) účtují pod správou domu. Analogicky bychom ale mohli argumentovat i společnou elektřinou, protože náklady na elektřinu jsou nicotné a proč se otravovat nějakým rozúčtováním, když můžeme fakturu od dodavatele elektřiny účtovat do správy domu. A zůstala by nám jen voda a vytápění. A vlastně taky ne, protože někde dosud nemají vodoměry a pokud spotřebu vody nerozúčtovávají podle počtu osob, ale metodou na každý byt stejně, proč se otravovat nějakým rozúčtováním a hodíme fakturu od vodárny do nákladů správy domu.....

Nicméně jsem názoru, že pokud jsou ve stanovách SVJ vyjmenovány služby (stanovy od SČMBD paradoxně otrocky opisují čl. 3 ze zákona č. 67/2013 Sb.), tak je Úklid službou a musí se rozúčtovat a vyúčtovat – viz str. 21 čl. 8 odst. 5 http://www.jasminova.cz/…mentarem.pdf (stanovy SČMBD).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.